Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreiden Niinistö povaa turveteollisuuden hiipumista

6.3.2013 13.14

Lasse Leipola

Vihreiden puheenjohtaja ympäristöministeri Ville Niinistö arvioi, että turvetuotannosta tulee kannattamatonta vuoden 2020 jälkeen, kun päästökauppa ja muut päästövähennystavoitteet kiristyvät. Niinistö muistuttaa, että vihreätkään eivät halua lopettaa turpeen käyttöä kokonaan ja välittömästi.

”Vihreiden ajattelussa siirtymäaikaa on siis noin 20 vuotta. Tämä mahdollistaa uusien kestävien energiaratkaisujen käyttöönoton sekä työpaikkojen siirtymisen näille aloille. Missään tapauksessa valintaa ei tule tehdä turpeen ja kivihiilen välillä, vaan ratkaisu on löydyttävä kestävistä vaihtoehdoista”, Niinistö kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Hallitus on linjannut, että turpeen energiakäyttöä vähennetään kolmanneksella vuoteen 2025 mennessä.

Viime aikoina turvetuotantoa on haitannut turvepula, josta on Niinistön mukaan yritetty tehdä vihreiden syytä.

”Keskeinen syy tämän hetkiseen turvepulaan on hyvin sateinen kesä, joka vaikeutti turpeen nostamista. Vihreillä ei ole mitään syytä toivoa, että turvetta nousee vähemmän jo käytössä olevilta tuotantoalueilta.”

Niinistö korostaa, että turveteollisuuden tulisi myös katsoa itseään peiliin, lopettaa tekosyiden keksiminen ja tehostaa toimiaan vesistöongelmien ratkaisemiseksi.

”Hallituksen periaatepäätöksen mukaisesti 0-2 luokan jo luonnonarvonsa menettäneitä ja ojitettuja soita voi ottaa turvetuotantoon. Näitä jo pilattuja soita Suomessa valitettavasti riittää”, Niinistö sanoo.

luonnonsuojelu  turve  vesistöt 
Viite