Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Liikennettä.
Ruuhkaa. Autoilun kustannukset saattavat mennä uusiksi lähivuosina.Emilia Pippola

Ruuhkaa. Autoilun kustannukset saattavat mennä uusiksi lähivuosina.

Vihreiden Tynkkynen toivoo malttia keskusteluun ruuhkamaksuista

2.9.2013 16.14

Lasse Leipola

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen kommentoi vihreässä blogissa Helsingin Sanomien tänään maanantaina esittelemiä ennakkotietoja Jorma Ollilan johtaman ruuhkamaksutyöryhmän esityksestä.

”Paikannukseen perustuvien tiemaksujen idea on mainio. Autoilua voidaan verottaa enemmän siellä, missä haitat ovat suurimpia ja vaihtoehtoja oman auton käytölle eniten tarjolla. Vastaavasti autoilija joutuisi maksamaan vähemmän silloin, kun haitatkin ovat pienempiä ja auton käyttö monissa tapauksissa välttämätöntä – erityisesti maaseudulla”, Tynkkynen kirjoittaa.

Hän kehuu myös ajatusta siitä, että ruuhkamaksu korvaisi auton omistamiseen kohdistuvan ajoneuvoveron.

”Sen sijaan päästöjen mukaan porrastettu autovero on ohjannut tehokkaasti kuluttajia valitsemaan vähäpäästöisiä autoja. Ilman autoveroa kannustin poistuisi ja runsaasti päästöjä tupruttavien autojen suosio voisi kasvaa. Autoveron poistaminen myös uhkaisi kiihdyttää autoistumista.”

Tynkkynen kuitenkin muistuttaa, että työryhmän määräaika päättyy vasta vuoden lopussa.

”Pelkkien lehtitietojen varassa ei kannata keskeneräistä esitystä vielä sen paremmin tyrmätä kuin ylistääkään. Juuri nyt on hyvä aika vaan punnita rauhallisesti eri mallien vahvuuksia ja heikkouksia. Vihreät haluaa tiemaksuja, joilla ympäristöhaittoja saadaan vähennettyä tehokkaasti ja autoilun verot kohdennettua alueellisesti reilulla tavalla – yksityisyydensuojaa vaarantamatta.”

liikenne 
Viite