Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Panu Laturi.
Vaalivoitto näkyvissä? Puoluesihteeri Panu Laturin mielestä kolmen prosentin valtakunnallinen äänikynnys edistää demokratiaa. Tiina Jutila / Vihreät

Vaalivoitto näkyvissä? Puoluesihteeri Panu Laturin mielestä kolmen prosentin valtakunnallinen äänikynnys edistää demokratiaa.

Vihreiden vaalivoitto 2015 varmistui

19.5.2009 14.05

Jukka Vahti

Hallituspuolueiden sopu eduskuntavaalien äänikynnyksestä sataa keskisuurten puolueiden laariin.

Hallituspuolueet kokoomus, keskusta, Rkp ja vihreät sopivat tänään, että eduskuntavaalien äänikynnykseksi tulee vastedes 3 prosenttia. Vaalilakityöryhmä oli aiemmin ehdottanut 3,5 prosenttia.

"Tämä tarkoittaa, että perustuslain takaama yleinen ja yhtäläinen äänioikeus toteutuu, että jokaisella äänellä on sama merkitys", vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi sanoo.

Näillä näkymin uudistus tulee voimaan 2015 eduskuntavaaleihin. Jos tänään sovittu uudistus olisi ollut voimassa viime eduskuntavaaleissa, esimerkiksi vihreät olisi saanut 15 eduskuntapaikan sijaan 17 paikkaa.

Vihreiden viikonloppuna puoluekokouksessaan hyväksymässä kasvustrategiassa lähtökohtaoletuksena on ollut, että vaalilakia uudistetaan tänään sovitulla tavalla. Laturi pitää uudistusta merkittävänä paitsi vihreille, myös demokratialle.

"Pidän ihmeellisenä, jos Sdp nyt vastustaa tätä uudistusta. Vastustavatko demarit demokratiaa?" Laturi kysyy.  

Hallitus päätti tänään pitkän väännnön jälkeen luopua kokonaan vaalilakityöryhmän ehdottamasta vaalipiirikohtaisesta äänikynnyksestä. Eduskuntaan päästäkseen puolueiden pitää vastaisuudessa ylittää valtakunnallinen äänikynnys. Aikaisemmin Suomessa ei ole ollut äänikynnystä.

Vaalilakisovusta kertoi ensimmäisenä Ylen uutiset.
Viite