Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jukka Vahti

uusi johto. Oras Tynkkynen (vas.), Anni Sinnemäki, Mari Puoskari ja Jyrki Kasvi tarttuvat vihreiden ruoriin. Jukka Vahti

uusi johto. Oras Tynkkynen (vas.), Anni Sinnemäki, Mari Puoskari ja Jyrki Kasvi tarttuvat vihreiden ruoriin.

Vihreiden varapuhikset ovat Tynkkynen, Puoskari ja Kasvi

17.5.2009 10.20

Vihreä Lanka

Vihreiden varapuheenjohtajista, puoluesihteeristä ja valtuuskunnan puheenjohtajasta päätettiin sunnuntaina Jyväskylässä. Vihreä Lanka seuraa verkkosivuillaan puoluekokousviikonlopun tapahtumia Jyväskylän Normaalikoululla.

14.00 Vihreiden uusi varapuheenjohtaja Oras Tynkkynen haluaa laajentaa vihreiden kannatuspohjaa paitsi maantieteellisesti myös sosiaalisesti.

"Sekä naisten että miesten pitää voida uskaltaa äänestää vihreitä. Ja niin pitää opiskelijoiden, yrittäjien, maanviljelijöiden, poliisien, AY-aktiivien ja jääkiekkoilijoidenkin", Tynkkynen listasi.

Hänen mukaansa viimeaikaiset eduskunnan "hauvelipuheet" ja tuulivoimaa vastustavat europarlamentaarikot muistututtavat hyvin siitä, mihin vihreitä tarvitaan.

"Meitä tarvitaan puolustamaan ihmisoikeuksia, ympäristönsuojelua ja toimeentulon kanssa kamppailevia suomalaisia", Tynkkynen julisti.

Sunnuntaina valituista puolueen varapuheenjohtajista ainoastaan Tynkkynen on uusi tehtävässä. Hänellä ei ole ollut aiemmin muita luottamustehtäviä vihreissä.

"Ei ole tullut harrastettua näitä puolueen tehtäviä", Tynkkynen totesi äänestyksen jälkeen.

13.15 Oras Tynkkynen, Mari Puoskari ja Jyrki Kasvi valittiin sunnuntaina Jyväskylässä vihreiden varapuheenjohtajiksi äänestyksen jälkeen. Tynkkynen on ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Kansanedustajista varapuheenjohtajiksi olivat ehdolla myös Heli Järvinen ja Johanna Karimäki.

Valituista puheenjohtajista Tynkkynen on kotoisin Tampereelta, Puoskari Helsingistä ja Kasvi Espoosta. Puoskari ja Kasvi olivat ennestään vihreiden varapuheenjohtajia.

11.45 Kristian von Essen äänestettiin vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtajaksi.

Siuntiolainen von Essen voitti ännestyksessä vastaehdokkaansa, tamperelaisen Amu Urhosen äänin 229-112.

"Meidän tehtävämme on luoda sellaiset struktuurit, että jokaisen ihmisen on helppo tehdä ympäristön kannalta hyviä valintoja" von Essen totesi puheenvuorossaan heti valintansa jälkeen.

Von Essen seuraa tehtävässä Katri Sarlundia. Von Essen on ammatiltaan yrittäjä ja toimii Uudenmaan vihreiden puheenjohtajana.

10.55 Panu Laturi valittiin jatkamaan vihreiden puoluesihteerinä seuraavat kaksi vuotta. Laturi oli ainoa ehdokas tehtävään.

"Politiikamme on kunnossa, mutta puolueemme ei ole vielä valmis", Laturi linjasi puheessaan.

Hän vaati myös erityisesti kokoomusta muuttamaan suhtatumistaan vaalialuelain uudistukseen, jolla voitaisiin tasoittaa alueellisesti suuresti vaihtelevaa äänikynnystä eduskuntavaaleissa.

Parhaillaan äänestetään puoluevaltuuskunnan puheenjohtajasta. Vastakkain ovat siuntiolainen Kristian von Essen ja tamperelainen Amu Urhonen.

Sunnuntai 10.15 Puoluekokousväki palasi aamukymmeneltä runsaslukuisena kokouspaikalle lauantaiyön intensiivisestä euroviisuseurannasta huolimatta.

Sunnuntaina Jyväskylässä hyväksytään puolueen strategia ja EU-kannanotto. Ennen puoltapäivää valitaan myös puolueen varapuheenjohtajat, puoluesihteeri ja puoluevaltuuskunnan uusi puheenjohtaja.

15:35 Vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi julistettu Anni Sinnemäki käsitteli valintapuheessaan erityisesti luonnonsuojelun kysymyksiä.

Sinnemäen mukaan kuluvan hallituskauden perusteella ympäristönsuojelusta ei ole vielä tullut valtavirtaa. Hän kritisoi muun muassa yhä käynnissä olevaa Vuotos-keskustelua, niukkaa metsiensuojelua ja aluehallinnon uudistusta.

”Kiinnostaako isänmaan luontoarvojen säilyttäminen kokoomusta ja keskustaa?”, Sinnemäki kysyi.

Vihreiden suurimpana sisäisenä haasteena Sinnemäki pitä talouspolitiikkaa. Puheenjohtajan mukaan vihreät ovat yrittäjämyönteinen puolue.

Harmaaseen jakkupukuun pukeutunut Sinnemäki artikuloi valintapuheensa korostetun selkeästi. Hän uskoo, että vihreät kasvavat seuraavissa eduskuntavaaleissa 20 edustajan puolueeksi.

Kun Sinnemäki julistettiin haastajien puuttuessa puheenjohtajaksi, yltyi puoluekokoussali raikuvaan hihkumiseen.

15:14 Vihreiden pitää hankkia lisää rahaa yrityksiltä, vaatii Helsingin vihreiden kaupunginvaltuutettu Tuuli Kousa.

Puoluekokouksessa puhunut Kousa tähdensi, että vihreiden pitää tehdä entistä tiiviimpää yritysyhteistyötä.

”Vasemmistolla on ay-rahat ja oikeistolla yritysten tuki. Jäämme pysyvästi kolmanneksi jos annamme nämä tuet muille”, Kousa sanoi.

Myös vihreä yrittäjä Outi Ugas sanoi, että vihreiden on saatava kunnon talousohjelma.

13.22 Vihreiden puoluekokous jatkui poliittisilla puheenvuoroilla. Puheenvuorojen aiheet vaihtelivat yliopisto- ja energiapolitiikasta eläinten oikeuksiin.

Kansanedustaja Kirsi Ojansuu ehdotti omassa puheenvuorossaan Pekka Haavistoa vihreiden seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi. Ojansuun mielestä Haavisto pystyy toimimaan ja taistelemaan ettisten, ekologisten ja inhimillisten arvojen puolesta.

"Minä uskon, että Pekka Haavisto on ensimmäinen vihreä presidentti", Ojansuu totesi puheessaan.

Muita puheenvuoroja: 

"En ymmärrä, kuinka kukaan järjissään oleva ihminen enää voi vakavissaan puhua siitä, että ydinvoimaloita pitäisi tehdä Suomeen lisää."
europarlamentaarikko Satu Hassi

"Tärkein viestimme on, että vihreät on myös miesten liike, ja sitä kautta todellinen tasa-arvon liike."
Vihreiden miesten puheenjohtaja Jukka Relander

Tänä talvena kaksi asiaa ovat puhuttaneet yli muiden, kaksi ämmää: maahanmuuttajat ja miehet.

kansanedustaja Heli Järvinen 

12:22 ”Bingo”, kuului miesäänen huuto puoluekokoussalin takaosasta.

Puoluekokouksen poliittiset puheet olivat kestäneen vasta puolisen tuntia, kun Vihreän Langan hevonpaskabingon voittaja löytyi.

Perjantain lehdessä julkaistu hevonpaskabingo listasi bingotaulukossa sellaisia poliittisia fraaseja ja vihreitä latteuksia kuten ”poliittinen tahtotila”, ”perustulo” ja ”viherelvytys”.

Lauantai klo 12.15 Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg sanoi vieneensä vihreät valtavirtaan puheenjohtajakausillaan vuosina 2005–2009.

”Valtavirta vaatii täysin erilaista johtajuutta kuin joskus aiemmin. Valtavirrassa kurssia on vaikea pitää, mutta vauhtia riittää, joskus liikaakin”, Cronberg sanoi jäähyväispuheessaan, joka avasi vihreiden puoluekokouksen Jyväskylän normaalikoululla.

Cronberg myönsi, ettei hallituskausi ole ollut vihreille helppo. Hän on kuitenkin tyytyväinen yhteistyöhön hallituskumppaneiden kanssa.

Cronbergin mukaan seuraavan puheenjohtajan Anni Sinnemäen suurimmat haasteet hallituksessa ovat työttömyyden kasvu ja talouden ervehdyttäminen. Puoluejohtajana Sinnemäen pitää houkutella lisää miehiä.

"Kannatuksemme miesten joukossa on vieläkin liian vähäistä”, Cronberg sanoi.

Cronberg päätti puheensa sanoihin "työ jatkukoon". Puoluekokousyleisö antoi aplodit seisaaltaan.

 

 

vihreät  puoluekokous 
Viite