Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreiden yllätys: Tässä on seuraavan vaalikauden tärkein asia

11.4.2011 12.24

Saija Räsänen

Vihreiden mielestä seuraavan vaalikauden tärkein päätös koskee terveydenhuollon rakenteiden uudistamista, vaikka vaalien alla terveyskysymykset ovat jääneet esimerkiksi EU:n talousvakautuksen jalkoihin.

"Terveydenhoitojärjestelmämme on kustannustehokas, mutta OECD:n mukaan se on myös yksi länsimaiden epätasa-arvoisimmista", puheenjohtaja Anni Sinnemäki sanoi vihreiden tiedotustilaisuudessa.

Epätasa-arvo syntyy eri väestöryhmien välisistä terveyseroista. Kouluttamaton köyhä mies elää seitsemän vuotta vähemmän kuin koulutettu, hyvätuloinen veljensä.

Vihreät uudistaisi terveydenhuoltoa muodostamalla viisi sosiaali- ja terveyspalvelujen hyvinvointipiiriä. Sosiaali- ja terveyspalvelut olisi puolueen mukaan hyvä sovittaa yhteen niin, että päihde-, mielenterveys- ja kotiapu löytyisivät saman katon alta.

"Nyt aikuinen voi käydä pitkäänkin päihdehoidossa, mutta kukaan ei välttämättä mieti kotona odottavan lapsen etua", oikeusministeri Tuija Brax sanoi.

Terveydenhuollon remonttia on vihreiden mukaan jarruttanut kokoomuksen ja keskustan asemasota kuntien määrästä ja terveydenhuollon rakenteista.

Terveydenhuollon uudistuksessa on mietittävä, miten valtion rahaa kunnille tulevaisuudessa jaetaan. Valtion kunnille ohjaaman rahoituksen pitäisi vihreiden mielestä kannustaa mielekkäisiin kuntaliitoksiin.

"Nyt valtionosuusjärjestelmä palkitsee kuntia kuolleisuudesta. Esimerkiksi Taivalkoski ja Posio olisivat halunneet yhdistyä Kuusamoon, mutta niiden ei kannattanut tehdä sitä, koska korkean kuolleisuuden kunnat saavat suuria valtionosuuksia, jotka liitoksen myötä olisivat tippuneet", Brax sanoi.

vihreät  terveys  terveydenhuolto 
Viite