Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ehdolla kärkeen. Saksalainen Ska Keller on yksi Euroopan vihreiden neljästä ehdokkaasta esivaaleissa, joissa valitaan puolueen kärkiehdokkaat eurovaaleihin.

Ehdolla kärkeen. Saksalainen Ska Keller on yksi Euroopan vihreiden neljästä ehdokkaasta esivaaleissa, joissa valitaan puolueen kärkiehdokkaat eurovaaleihin.

Vihreillä historiallinen kokeilu: ”Pyydämme ihmisiä tekemään aidon valinnan”

17.12.2013 12.10

Jukka Vahti

Sanoista tekoihin. Se on eurovaaleissa Euroopan vihreiden kärkiehdokkuutta tavoittelevan saksalaisen Ska Kellerin, 32, mukaan tärkein syy siihen, että vihreät päättivät järjestää kärkiehdokkaistaan kaikille yli 16 vuotta täyttäneille avoimen esivaalin verkossa.

”Koska me vihreät aina puhumme, että haluamme edistää eurooppalaista demokratiaa ja tuoda Euroopan lähemmäs ihmisiä, niin silloin meidän pitää myös tehdä niin. Esivaaleissa pyydämme kaikkia äänestämään siitä, kenen pitäisi olla vihreiden kärkiehdokas. Emme kysy vain ihmisten mielipidettä vaan pyydämme heitä tekemään aidon valinnan”, Keller sanoi Vihreälle Langalle vieraillessaan Helsingissä viime viikonloppuna.

Vihreiden suorat esivaalit kärkiehdokkaista ovat historiallinen demokratiakokeilu, sillä vastaavaa ei ole aiemmin eurovaaleissa tehty. Äänestääkseen ei tarvitse olla vihreiden jäsen, vaan riittää kun hyväksyy puolueen tavoitteet.

Keller on yksi vihreiden esivaalien neljästä ehdokkaasta. Muut ehdokkaat ovat ranskalainen José Bové, saksalainen Rebecca Harms ja italialainen Monica Frassoni. Kärkiehdokkaita valitaan kaksi, joista vähintään toisen on oltava nainen. Äänestys jatkuu tammikuun 28. päivään asti.

Europarlamentaarikkona työskentelevä Keller on Euroopan vihreiden nuorten ehdokas. Hänellä on myös Suomen vihreiden tuki.

Keller sanoo, että nuorten huomioiminen on Euroopan tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeä kysymys. Omaa ehdokkuuttaan hän pitää tärkeänä nuorten osallisuuden ja edustuksellisuuden kannalta.

”Meillä on valtava nuorisotyöttömyysongelma. Nuorten työttömyysprosentti on tietyillä alueilla jopa 60 prosenttia. Tämä on iso ongelma paitsi taloudelle ja yksilöille, myös yhteiskunnalle kokonaisuutena. Jos menetetään kokonaisia sukupolvia, se on uhka myös demokratialle.”

Kellerin mukaan töiden saaminen ei enää ole pelkästään työnhaun ahkeruudesta kiinni, vaikka esimerkiksi Euroopan komissio mielellään ylläpitää tällaista mielikuvaa.

Kellerin vaaliteemoja ovat nuorten ohella muun muassa turvapaikanhakijoiden aseman parantaminen, nykyistä solidaarisempi eurooppalainen talouspolitiikka ja reilu kauppapolitiikka.

Esimerkiksi Afrikasta Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten nykyistä asemaa hän pitää kestämättömänä.

”Meidän pitää lopettaa hulluus Välimerellä, missä annamme ihmisten hukkua siksi, että he yrittävät tulla pyytämään apuamme ja turvaa. On uskomatonta että annamme tämän tapahtua. On vain vuosi siitä, kun EU sai Nobelin rauhanpalkinnon, mutta silti turvapaikanhakujärjestelmäämme ei voi pyrkiä laillisesti.”

Gallupien ja yleisen ilmapiirin perusteella näyttää siltä, että erilaiset äärioikeistolaiset ja euroskeptiset populistipuolueet kasvattavat suosiotaan toukokuun eurovaaleissa. Tämä voi Kellerin mielestä viedä Euroopan maahanmuuttopolitiikkaa väärään suuntaan.

"He etsivät kannatusta maahanmuuttokysymyksillä ja maahanmuuttajien kustannuksella. Maahanmuuttajien oikeudet ovat oikeasti uhattuna, koska oikeistolaiset haluavat sulkea Euroopan rajat nykyistäkin tiiviimmin. Tämän ei pidä antaa tapahtua, vaan meidän pitää taistella liberaalin maahanmuuttokäytäntöjen puolesta."

Hänen mukaansa kyse on paitsi ihmisoikeuksista myös koko eurooppalaisen ihmisoikeuspolitiikan uskottavuudesta.

Vihreille kevään vaaleista näyttää tulevan hankalat. Esimerkiksi Saksassa puolue kärsi lokakuun parlamenttivaaleissa suurehkon tappion.

”On iso haaste pitää [euro]parlamenttiryhmä yhtä isona kuin se on nyt. Meidän täytyy kuitenkin yrittää parhaamme ja tämänkin vuoksi aidosti euroopplainen kampanja on tärkeä. Viestin pitäisi olla, että paikalliset vihreät ovat osa isompaa liikettä ja että kannatamme samoja asioita paikallisella ja Euroopan tasolla."

vihreät  eurovaalit  europarlamentti 


Lisää aiheesta:Viite