Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Mikael Ahlfors

Vihreille historiallinen vaalivoitto

26.10.2008 19.20

Vihreä Lanka

Vihreät ohitti vasemmistoliiton ja nousi Suomen neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Vihreä Lanka seurasi vihreiden vaalivalvojaisia sunnuntai-iltana Tavastialla, Helsingissä.

00.07 Vihreiden ja vasemmistoliiton välinen kamppailu Suomen neljänneksi suurimman puolueen tittelistä on ratkennut. Vihreät on nyt Suomen neljänneksi suurin kuntapuolue.

Viimeisten 1,5 prosentin kohtalo ja vaalien lopullinen tulos varmistuu yön aikana.

23.26 "Todella ihanalta tuntuu!" sanoo vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg.

"Kun tilanne oli 8,4 prosenttia, ajattelin, että ei se tästä ehkä enää nouse. Vasemmistoliitolla oli siinä vaiheessa 8,9 prosenttia.”

Cronbergin mukaan vaalivoitto johtuu suureksi osaksi hyvästä katukampanjasta.

"Kadulla on ollut mahtava tunnelma."

Cronberg kertoo myös saaneensa hyvää palautetta tv:n vaalipaneeleista.

"Ihmiset ovat arvostaneet sitä, että olen rauhallinen enkä puhu muiden päälle. Vaikka olen kyllä ajatellut, että jossain vaiheessa olisi pitänytkin keskeyttää muita", Cronberg sanoo.

Cronberg iloitsee siitä, että vihreät ovat nyt merkittävä kuntapuolue.

"Kunnat ja valtakunta ovat nyt tasoissa. Meillä on hieno valtakirja alkaa ajaa arjen asioita, kuten joukkoliikennettä, energiansäästöä ja tivistä yhdyskuntarakennetta."

23.04 Vihreät juhlivat Tavastialla historiallista vaalivoittoaan. Puoluejohtaja Tarja Cronberg kuvaa voittoa puheessaan "kaikkien aikojen vaalivoitoksi".

"Tämä on paras eduskunta- ja kuntavaalien tulos koskaan. Kaikki tavoitteet saavutettiin, menimme ohi vasemmistoliitosta ja olemme toiseksi suurin puolue Helsingissä. Kiitos äänestäjille, ehdokkaille ja ehdokkaiden läheisille", Cronberg sanoo.

Tavastia hurraa.

"Nyt on lupausten lunastamisen aika. Nyt alkaa raaka työ. Taloustilanne on turbulentti, mutta uskon, että uudet valitut valtuutetut pystyvät lunastamaan lupaukset."

Hurraaminen yltyy. Tunnelma nousee kattoon. Panu Laturi tuulettaa lavalla.

"Me teimme sen, mihin kukaan ei uskonut. Me olemme neljänneksi suurin puolue tämän jälkeen", Laturi sanoo ja yleisön hurraus peittää kaiken muun alleen.

22.49 Tavastia mylvii kuin hittiyhtyeen keikalla konsanaan. Mutta lavalle nousee rocktähden sijaan kampanjapäällikkö Ville Tuominen kertomaan tuloksia.

Helsingin äänistä on lasketty 50,9 prosenttia ja kannatus on noussut 20,7 prosenttiin.

Uudellamaalla vihreät on tällä hetkellä porskuttanut vasemmistoliiton ohi neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Uudenmaan äänistä vihreillä on tällä hetkellä 9,9 prosenttia.

Osmo Soininvaaran ennusteesta on menty jo ohi ja vihreiden ennuste paranee kerta kerralta. Vihreiden valtakunnallinen ennuste on 8,7 prosenttia.

22.21 Tavastialla kuhisee ja puheensorina vaikenee vain hetkeksi uusien tulosten tullessa. Juhlatuulella on myös Tapio Laakso, vaikka hän ei ainakaan tällä hetkellä ole menossa valtuustoon.

"Tietenkin se on pettymys, mutta kai se on sitten nuoren miehen osa tässä puolueessa", Laakso sanoo.

Hänen mukaansa nuorten vihreiden miesten on vaikea päästä läpi vaaleissa.

"Jos puolue voittaa, niin se on tärkeintä. Ja kunhan valtuustossa on edes yksi nuori ihminen, joka on kova tyyppi."

Laakson suosikki läpimenevistä helsinkiläisistä on avovaimo Emma Kari.

22.04 Elina Moisio on uusimassa valtuustopaikkaansa Helsingissä. Se tuntuu hyvältä, mutta hänellä olisi vielä yksi toive.

"Toivon, että Helsingissä mennään demareiden ohi."

Kaupunginvaltuustoon näyttää Helsingissä nousevan aivan uusia kasvoja.

"Hienoa, että tulee nuoria ja uusia ihmisiä. Mielestäni täällä erottuvat ne, jotka ovat viime päivinä tehneet hyvää kampanjaa. Kampanjoinnilla on selkeästi tulosta", Moisio sanoo.

Yksi uusista kasvoista on 27-vuotias tutkija Mari Holopainen. Hän epäilee juuri ahkeran kampanjoinnin olevan äänisaaliin takana.

"En vielä juhli, pystyn ajattelemaan tätä ehkä myöhemmin. Tulen politiikkaan ihan uutena, mutta olen tehnyt paljon kaikkea muuta esimerkiksi yliopistolla", Holopainen sanoo.

21.04 Tunnelma Tavastialla on sähköinen. 25-vuotias Helsingin Vihreiden nuorten puheenjohtaja Emma Kari näyttää olevan menossa Helsingin kaupunginvaltuustoon.

"Odotetaan nyt vielä. En uskalla nuolaista ennen kuin tipahtaa. Aika hurjaahan tämä ensikertalaiselle on", Kari sanoo.

Kaupunginvaltuutetun paikka olisi Karille erittäin mieluisa.

"Salainen tavoitteeni oli varavaltuutetun paikka", Kari sanoo,

Myös 33-vuotias Ville Ylikahri näyttäisi olevan menossa läpi.

"Tuntuu loistavalta. Näyttää siltä, että ollaan Helsingissä menossa demareiden ohi. Ja tottakai tuntuu loistavalta myös siksi, että näyttäisin itse olevan menossa läpi. Olen tällä hetkellä 14. sijalla ja näyttää siltä, että olemme saamassa 20 paikkaa", Ylikahri sanoo.

20.38 Tavastia villintyy, kun Helsingin ehdokaskohtaisia tuloksia alkaa tulla julki.

Vihreiden ääniharava Helsingissä on tällä hetkellä Osmo Soininvaara saldolla 2 312.

Top viiteen mahtuvat myös Tuija Brax 1 273:lla äänellä, Anni Sinnemäki 962:lla äänellä, Zahra Abdullah 737:lla äänellä ja Johanna Sumuvuori 541:lla äänellä.

20.09 Katseet nauliintuvat lavan yläpuolella roikkuvaan näyttöön, joka näyttää Yleisradion vaalistudiota. Salamavalot räpsyvät, Tavastia hiljenee.

Noin 900 000 annettua ennakkoääntä julkistetaan. 35,6 prosenttia äänistä on laskettu ja vihreiden saldo on tähän mennessä 6,7 prosenttia.

"Tulos on meille tosi kova. Tämä on jopa kovempi kuin viime eduskuntavaalien ennakkotulos. Tosi hyvä meininki!" sanoo Ville Tuominen ja Tavastia puhkeaa aplodeihin.

Helsingin ennakkoäänet lupaavat vihreille 18,1 prosenttia äänistä Tavastian seinille ripustetut vihreiden ilmapallojen ryppäät heilahtelevat ilmavirtojen mukana.

19.45 Ulkona tuulee ja myrskyää, mutta Helsingin Tavastia-klubilla on toistaiseksi tyyntä. Iltaa kohden on täälläkin kuitenkin luvassa kuohuntaa ja suuria tunteita, kun kuntavaalien tulos ratkeaa.

Vihreä Lanka raportoi vihreiden valtakunnallisista vaalivalvojaisista, kun rockpyhätön lauteille nousevat kuntavaaliehdokkaat.

Tällä hetkellä tunnelma on odottava. Kuntavaaliehdokkaita alkaa pikkuhiljaa valua paikalle ja ilman täyttää innostunut puheensorina.

Kampanjapäällikkö Ville Tuominen avaa tilaisuuden puoli kahdeksalta. Ennakkoon annetut äänet julkistetaan kahdeksan aikaan ja sen jälkeen muita tuloksia alkaa tipahdella.

"Seurataan sinne asti kun Helsingin ja Vantaan tulokset alkaa olla selviä. Puoleen yöhön asti jatkuu tulosilta ja sen jälkeen bileet puoli kahteen asti", Tuominen avaa illan kulkua.

Heti illan alkuun suoritetaan arpajaiset. Siivouslahjakortin voittavat numerot numerot 1468, 3125, 5356, 4931 ja 4300.

Päävoitto menee numerolle 4647.

19.20 Vihreiden kampanjapäällikkö Ville Tuominen kertoo, että tunnelmat Tavastialla ovat odottavaiset.

”Aika jännittävä tilanne, kun ei vielä yhtään tiedä, millainen vaikutus tällä kelillä on”, Tuominen sanoo.

Hän arvioi, että kahdeksalta julkaistavien ennakkoäänien jälkeen vihreiden kannatus on noin 6–7 prosenttia.

”Jos kannatus jää siinä vaiheessa alle viiden ja puolen, on syytä huolestua”, Tuominen sanoo.

Vihreiden lopullinen kannatus on perinteisesti ollut pari prosenttiyksikköä ennakkoäänien osuutta korkeampi.


Viite