Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Infolaatikko.
Klikkaa kuva ja tekstit suuremmiksi.

Klikkaa kuva ja tekstit suuremmiksi.

Vihreitä sijoitusrahastoja ajetaan alas

2.5.2013 14.16

Juha Mäkinen

Vihreäksi kapitalistiksi mielivän sijoittajan vaihtoehdot käyvät vähiin. Suomesta on vajaan vuoden aikana lakkautettu kolme uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen keskittynyttä sijoitusrahastoa.

Ensimmäisenä lahtipenkkiin joutui United Bankersin Puhdas ympäristö -rahasto kesäkuussa 2012. Rahaston arvokehitys oli ollut pitkään tappiollista, ja sijoittajien vetäytyminen johti siihen, että rahaston pääoma laski alle laissa säädetyn vähimmäistason.

Vain puoli vuotta myöhemmin eQ lakkautti oman Clean Energy -rahastonsa, ja tämän vuoden maaliskuussa oli FIMin Green Energy -rahaston vuoro. Molemmissa tapauksissa päätöstä perusteltiin vähäisellä kysynnällä.

”Koko ympäristösektori on sijoittajan kannalta erittäin vaikea”, toteaa rahastonhoitaja Mikko Linnanvuori FIMistä.

”Etenkin uusiutuvan energian sektori on henkitoreissaan. Tuuli- ja aurinkoenergiaan investoitiin valtavasti kovan kasvun vuosina, mutta kun kysyntä on hyytynyt, alalle on syntynyt ylikapasiteettia. Siellä on nähty yli 90 prosentin kurssilaskuja.”

Useimmat suomalaiset vihreät rahastot perustettiin huonoimpaan mahdolliseen aikaan juuri ennen vuoden 2008 pörssiromahdusta. Alan yritysten osakkeiden arvo ei ole toipunut romahduksesta yhtä hyvin kuin pörssiosakkeet keskimäärin.

Lakkautusten jälkeen suomalaisilla pankeilla ja sijoitusyhtiöillä on tarjolla vielä viisi rahastoa, joiden sijoituspolitiikan keskiössä ovat ympäristökysymykset.

Tuorein tulokas on OP:n Puhdas vesi -rahasto, joka sijoittaa nimensä mukaisesti vesiteknologiaan. Oheinen taulukko osoittaa, että rahastojen arvonkehityksessä on selviä eroja, ja toisaalta sijoituksen ajoitus ratkaisee paljon.

Kolme vuotta sitten tehty sijoitus on tuottanut lievästi Handelsbankenilla ja kohtalaisesti Nordealla, mutta on selvästi tappiolla Evlin ja OP:n rahastoissa.

Jos taas teki sijoituksen vuoden 2013 alussa, ovat Handelsbanken ja OP tarjonneet parhaan tuoton.

ilmastonmuutos  sijoittaminen  talous  pörssi 




Viite