Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Esa

Laskee. Ylemmässä graafissa näkyy kesäisen merijään ja lumipeitteen pieneneminen. Alemmassa graafissa näkyy maaliskuisen lumipeitteen muutokset ja laskeva trendi.Esa

Laskee. Ylemmässä graafissa näkyy kesäisen merijään ja lumipeitteen pieneneminen. Alemmassa graafissa näkyy maaliskuisen lumipeitteen muutokset ja laskeva trendi.

Viime kesänä oli ennätyksellisen vähän lunta

4.12.2012 10.12

Lasse Leipola

Lumen määrä on vähenemässä pohjoisella pallonpuoliskolla, arvioi Euroopan avaruusjärjestö Esa.

Viimeisen 30 vuoden aikana maaliskuussa tehtyjen satelliittimittauksien perusteella lumen määrä pienenee noin 1,8 prosenttia vuosikymmenessä.

Maanantaina julkaistun tiedotteensa kärkeen Esa on kuitenkin nostanut hiljattain Geophysical Research Letters -lehdessä julkaistun tutkimuksen, jonka mukaan kesäkuinen lumipeite pienenee hurjaa tahtia Euraasiassa.

Viimeisen viiden vuoden ajan lumipeite on ollut kesäkuussa pienempi kuin koskaan aiemmin satelliittimittausten 45-vuotisessa historiassa. Pohjois-Amerikassa näiden viiden vuoden aikana on tehty kolme ennätystä kesäkuisen lumen vähyydessä.

”Kesäkuisen lumipeitteen on havaittu pienenevän paljon nopeammin kuin ilmastomallit ovat ennustaneet – jopa nopeammin kuin arktinen merijää”, tiedotteessa todetaan.

Arktinen merijää kutistui viime kesänä ennätyksellisen pieneksi.

Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessori Jouni Pulliainen kertoi Vihreälle Langalle syyskuussa, että myös lumipeitteen talvinen maksimilaajuus pienenee:

”Maksimilaajuus on pienentynyt melkein vuosi vuodelta, lumi on sulanut aiemmin ja siihen on sitoutunut koko ajan vähemmän vettä."

Lumipeite heijastaa tehokkaasti auringon säteilyä takaisin avaruuteen. Kun lumipeitteen pinta-ala pienenee, yhä vähemmän lämpöä heijastuu takaisin avaruuteen, mikä puolestaan kiihdyttää ilmaston lämpenemistä.

ilmastonmuutos 
Viite