Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nasa

Lämpökartta.
Punastunut. Nasan julkaisema kartta kuvaa maapallon keskilämpötilaan vuosilta 2008–2012. Punainen väri kertoo keskimääräistä lämpimämmästä ja sininen keskimääräistä viileämmästä.Nasa

Punastunut. Nasan julkaisema kartta kuvaa maapallon keskilämpötilaan vuosilta 2008–2012. Punainen väri kertoo keskimääräistä lämpimämmästä ja sininen keskimääräistä viileämmästä.

Viime vuosi oli kuuma – tuleeko tästä vielä kuumempi?

17.1.2013 9.14

Lasse Leipola

Vuosi 2012 oli mittaushistorian yhdeksänneksi tai kymmenenneksi kuumin, arvioivat Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ja ilmatieteenlaitos Noaa omissa arvioissaan. Niiden mukaan globaali keskilämpötila oli 0,6 astetta pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampi.

Britannian ilmatieteenlaitos Met Office povasi ennen joulua, että tästä vuodesta voi tulla kaikkien aikojen lämpimin. Sen arvio on 0,43–0,71 astetta pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampi.

Met Office kohahdutti vuodenvaihteessa päivittämällä kymmenvuotisen ennusteensa arviota selvästi alaspäin. Sen mukaan kuluva vuosikymmen ei ole edellistä lämpimämpi vaan samankaltainen. Laitoksen mukaan näin lyhyt jakso ei kerro ilmastonmuutoksen pysähtymisestä vaan luonnollisesta vaihtelusta.

ilmastonmuutos 
Viite