Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Infografiikka.
Klikkaa grafiikka suuremmaksi.Iiro Törmä

Klikkaa grafiikka suuremmaksi.

Viina on viisasten juoma – katso keitä he ovat!

21.6.2012 11.33

Lasse Leipola

Alkoholia voi juoda monella tapaa: siinä missä italialainen tissuttelee maltillisesti viinillä, vetää venäläinen rajut kännit vodkalla.

WHO:n julkaiseman Global Status Report on Alcohol and Health 2011 -julkaisussa maat luokitellaan viiteen luokkaan sillä perusteella, kuinka turvallisesti niissä osataan käyttää alkoholia.

Suomalaiset käyttävät alkoholia melko paljon, mutta määrään suhteutettuna juomisen riskit sijoittuvat keskimmäiseen eli kolmanteen luokkaan. Riskittömimmässä ykkösluokassa ovat muun muassa Saksa ja Ranska, kaikkein riskialtteimmassa viitosluokassa ovat esimerkiksi Ukraina ja Venäjä.

Vaikka usein puhutaan esimerkiksi punaviinin terveellisyydestä, ovat alkoholin haitat moninkertaiset hyötyihin verrattuna. WHO arvioi, että alkoholinkäyttö tappaa noin kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin mitä maltillinen juominen pelastaa.

Haitat eivät jakaudu tasan sukupuolten kesken. Miesten riski kuolla alkoholiperäiseen tautiin tai alkoholin aiheuttamaan onnettomuuteen on yli viisinkertainen naisiin verrattuna.
Viite