Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Max Mannola

Viisukeskus.
Siistittyä. Euroviisuissa Azerbaidzanista yritetään antaa maailmalle mahdollisimman edustava kuva.Max Mannola

Siistittyä. Euroviisuissa Azerbaidzanista yritetään antaa maailmalle mahdollisimman edustava kuva.

Viisuhuuman pimeä puoli: Väkivaltaa ja mielivaltaisia pidätyksiä

24.5.2012 14.00

Max Mannola

Baku. Tänä viikonloppuna järjestettävien Euroviisujen isäntäkaupunki Baku yllättää useimmat tänne matkustaneet viisuturistit.

Uutuuttaan hohtavat hiekkakivipalatsit tuovat mieleen Dubain. Öljyrahoilla Azerbaidzankin on ”kaunistanut” pääkaupunkiaan ja haluaa näyttää vaurauttaan koko Euroopalle, nyt kun siihen on tilaisuus.

Loistolla on kuitenkin kääntöpuolensa.

Viimeksi tämän viikon maanantaina Bakun poliisi tukahdutti väkivaltaisesti 50 ihmisen mielenosoituksen, jonka oli järjestänyt vapautta vaativa Sing for Democracy -kampanja.

Uusi Crystal Arena lehdistökeskuksineen puolestaan rakennettiin Bakun eteläosassa sijaitsevalle niemelle, ja sen takia jouduttiin häätämään yli 280 ihmistä areenaa ympäröivien asfalttikenttien ja nurmikkojen tieltä.

Häädetyt omakoti- ja kerrostalojen asukkaat eivät saaneet oikeudenmukaista korvausta vaan joutuivat tyytymään alle puoleen käyvästä neliöhinnasta. Lisäksi osa heistä häädettiin erittäin lyhyellä varoitusajalla.

”Tuomioistuimet olivat jo ratkaisemassa jutut asukkaiden hyväksi, mutta silti viranomaiset aloittivat talojen purkamisen”, sanoo demokratia-aktivisti Anar Mammadli.

”Korruptio on tärkein syy epäkohdille, se istuu liian syvällä päättäjissä.”

Mammadli johtaa Azerbaidzanin vaalitarkkailu- ja demokraattisten opintojen keskusta EMDS:ää. Järjestö on jo kerran lakkautettu ”laittomana” sen jälkeen, kun se vuonna 2008 julkaisi hallitusta kritisoivan raportin.

Keskus sai sittemmin jatkaa toimintaansa rekisteröitymättömänä, mutta sen toiminnassa on mukana aiempaa vähemmän ihmisiä.

”Sen jälkeen kun tuhat ihmistä pidätettiin, ihmiset menettivät kiinnostustaan järjestöaktivismiin” kertoo Mammadli.

”Opiskelija-aktivisteja uhataan potkuilla yliopistosta. Nykyään on vaikeampi järjestää ihmisoikeusjärjestelmän koulutusta.”

Jopa Armenian kanssa käytävä konflikti Vuoristo-Karabahista ratkeaisi Mammadlin mielestä kehittämällä demokratiaa.

”Molemmilla kansoilla on sama ongelma: johtajat eivät ole kansan valitsemia. Meillä on vain kaksi kriittistä sanomalehteä ja muutama radioasema on suljettu. Äänestysprosentti on todellisuudessa vain noin 20 prosenttia, vaikka hallitus väittää sen olevan 50 prosenttia.”

Kuin sattumalta Azerbaidzanin viimevuotinen Euroviisujen voittokappale oli nimeltään Running scared, joka on osuva kuvaus hallituksen vastustajien tilanteesta. Poliisi on väkivaltainen mielenosoitusten yhteydessä ja kuulusteluissa sekä vangitsee ihmisiä pelkästä hallituksen äänekkäästä kritisoimisesta.

Ulkomaalaisen mielipide Bakusta kiinnostaa tavallisia azereita. Kun euroviisuturistilla on jokin ongelma, häntä on heti auttamassa ainakin viiden vapaaehtoisen ryhmä.

Anar Mammadli ja toinen aktivisti Fuad Hasanov eivät arvostele viisujen järjestämistä Bakussa, vaan suhtautuvat laulukilpailuihin toiveikkaasti.

”Euroviisut luovat uusia yhteyksiä azerbaidzanilaisten ja ulkomaalaisten välille ja nostavat maamme hetkeksi parrasvaloihin, mistä hyötyy myös demokratiakehitys. Päättäjienkin pitäisi omaksua asenne, että kriitikot ja ulkomaalaiset eivät ole vihollisia.”

Euroviisuja isännöivä televisioyhtiö Ictimai ja sponsorina toimiva panimo Xirdalan eivät tosin selviä puhtain paperein. Ictimai ei kuulemma ole avoin erilaisille poliittisille mielipiteille. Myös Euroopan yleisradiounioni EBU voisi Hasanovin mukaan tiukentaa linjaansa yhteistyökumppaniensa suhteen.

”Xirdalan puolestaan nosti oikeusjutun kriittistä Khural-lehteä vastaan, väittäen sen vahingoittaneen yrityskuvaansa. EBU:n tehtävänä olisi selvittää tarkemmin yhteistyökumppaneidensa taustoja, eli että ovatko ne sen periaatteiden mukaisia.”
Viite