Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Honkonen

Lähdön tunnelmat. Outi Alanko-Kahiluoto, Ville Niinistö ja Pekka Haavisto perustelemassa puolueen lähtöä hallituksesta.Juha Honkonen

Lähdön tunnelmat. Outi Alanko-Kahiluoto, Ville Niinistö ja Pekka Haavisto perustelemassa puolueen lähtöä hallituksesta.

Ville Niinistö: Hallitukseen, muttei hinnalla millä hyvänsä

18.9.2014 15.29

Sammeli Heikkinen

Vihreiden oppositiotaival alkaa virallisesti maanantaina, kun puolueelle myönnetään ero hallituksesta.

Lauantaina asiasta toki päätetään vielä puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa Seinäjoella, mutta tuskin kukaan epäilee, etteikö puheenjohtaja Ville Niinistön esitys erosta menisi läpi.

Niinistö, kehitysministeri Pekka Haavisto ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto pitivät hallituksen ydinvoimaistunnon jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa perusteltiin hallituksen jättämistä.

Niinistön mukaan vihreät olisivat jatkaneet mielellään hallitusyhteistyötä, jos ydinlupakiistaa ei olisi ollut:

"Olen surullinen, että hallituskumppanimme päättivät livetä yhdessä sovitusta linjasta. Tämän jälkeen meillä ei ollut muita vaihtoehtoja kuin lähteä hallituksesta, ja sen myös muut hallituspuolueet ovat jo pitkän aikaa tienneet."

Alanko-Kahiluoto taas ihmetteli Sdp:n yritystä puskea Olkiluoto nelosen periaatelupaa eduskunnan käsittelyyn. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) esitti hallitukselle TVO:n lupahakemuksen hylkäämistä, mutta valtiovarainministeri Antti Rinne (sdp) halusi jättää asian pöydälle.

Alanko-Kahiluodon mielestä demareiden manööveri oli omituinen oikeudellisesti ja poliittisesti.

"TVO ei ole kyennyt esittämään uskottavaa suunnitelmaa edes meneillään olevan Olkiluoto 3:n loppuunsaattamiseksi", Alanko-Kahiluoto sanoi.

Hänen mukaansa vihreiden hallituskausi oli onnistunut. Ydinvoimaa lukuunottamatta puolueen hallitusneuvotteluissa asettamat ennakkoehdot täyttyivät.

"Olemme itseasiassa saaneet enemmän aikaan, kuin hallitusohjelmaan on kirjattu."

Niinistön mukaan vihreät on vastaisuudessakin kiinnostunut hallitusvallasta.

"Olemme tulevaisuuspuolue ja tulevaisuuspuolue haluaa hallitukseen. Paikkaa hallituksessa kannattaa tavoitella, mutta sitä ei kannata tavoitella hinnalla millä hyvänsä."

Kauppalehden mukaan Euroopan parlamentti päätti juuri Suomen hallituksen ydinvoimapäätöksen aikoihin suositella jäsenmaita keskeyttämään kaikki energiasektorin yhteishankkeet Venäjän kanssa. Suositus sisältyy parlamentin antamaan Ukraina-päätöslauselmaan.

ydinvoima  vihreät  oppositio 
Viite