Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Metsään menee. Ville Niinistö kritisoi maa- ja metsätalousministeriön metsästyskiintiöitä.

Metsään menee. Ville Niinistö kritisoi maa- ja metsätalousministeriön metsästyskiintiöitä.

Ville Niinistö: Uudet metsästyskiintiöt eivät perustu tieteeseen

4.8.2011 9.18

Saija Räsänen

Ympäristöministeri Ville Niinistö arvostelee maa- ja metsätalousministeriön tuoreita metsästyskiintiöitä siitä, etteivät ne vastaa tieteellistä tietoa kestävistä metsästysmääristä.

"Maa- ja metsätalousministeriö ei ole perustanut kiintiöitään tieteellisiin arviointeihin, joita on saatu paitsi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta, myös viime vuoden lopulla ilmestyneestä Suomen lajien uhanalaisuusarvioinnista", Niinistö sanoo.

Tilanne on Niinistön mukaan ongelmallinen erityisesti karhun ja ilveksen kohdalla, koska ylitykset ovat reilusti yli suositeltujen enimmäismäärien. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos suosittelee karhun kaatomääräksi 10 prosenttia ja ilveksen kaatomääräksi 12,3 prosenttia arvioidusta kannasta.

Maa- ja metsätalousministeriön myöntämät kaatoluvat haukkaisivat kuitenkin 15,5 prosenttia karhukannasta ja 18,1 prosenttia ilveskannasta.

Karhun uhanalaisuusluokitusta nostettiin vuonna 2010 ilmestyneen uhanalaisarvioinnin perusteella silmälläpidettävästä vaarantuneeksi, kun selvisi, ettei laji enää saa vahvistusta itärajan takaa. Ilveskannan koko taas voi vaihdella rajustikin vuodesta toiseen riippuen ravinnon määrästä.

eläimet  metsästys 
Viite