Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ville Niinistö Ylessä: Turvetuotanto vaatii jatkuvaa tarkkailua

31.5.2012 10.27

Sammeli Heikkinen

Turvesoiden vesistöpäästöjä pitää vähentää muuttamalla turveyhtiöiden päästötarkkailu satunnaisesta jatkuvaksi, arvioi ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Yle kertoi keskiviikkona, että Etelä-Pohjanmaan ely-keskus on tehnyt poliisille tutkintapyynnön, jossa se pyytää selvittämään, onko Vapo laiminlyönyt ympäristöluvan mukaiset tarkkailuvelvoitteensa kymmenillä turvesoilla. Vapo itse myöntää, että tarkkailumääräyksiä on laiminlyöty.

"Vuoden 2010 organisaatiouudistuksen jälkeen havaitsimme, että vuosina 2006-2009 Länsi-Suomessa oli erilaisia puutteita 58:lla suolla", yhtiön viestintäjohtaja Ahti Martikainen kertoi aamu-tv:ssä.

Martikaisen mukaan puutteita alettiin korjata heti kun ne huomattiin ja viime vuoden loppuun mennessä tarkkailujärjestelmä saatiin kuntoon. Martikainen kuitenkin myönsi, että Vapo on toiminut "huolimattomasti ja anteeksiantamattomasti".

Vapon johdossa on tehty parin viime vuoden aikana suuria muutoksia. Niinistön mielestä uusi johto suhtautuukin ympäristöasioihin aiempaa sitoutuneemmin.

"Toivoa sopii, että nykyisen johdon puheet näkyy käytännössä niin, ettei tällaisia päästöjä enää pääse tapahtumaan."

Niinistön mielestä ensisijainen keino vähentää turvesoiden vesistöpäästöjä on parantaa yhtiöiden harjoittamaa omavalvontaa. Hänen mukaansa yksittäiset ja satunnaiset näytteet eivät riitä, vaan valvonnassa pitää siirtyä jatkuvaan automatisoituun mittaukseen, jotta kokonaispäästötaso saadaan selville.

turve  poliisi  turvetuotanto 
Viite