Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jukka Vahti

Ville Niinistö.
Ei on ei. Ville Niinistö korosti tänään Salossa vihreän hallitusryhmän kesäkokouksessa, että myös TVO:n haluama OL4:n jatkoaika tarkoittaisi hallitusohjelman vastaista uutta periaatelupaa.Jukka Vahti

Ei on ei. Ville Niinistö korosti tänään Salossa vihreän hallitusryhmän kesäkokouksessa, että myös TVO:n haluama OL4:n jatkoaika tarkoittaisi hallitusohjelman vastaista uutta periaatelupaa.

Ville Niinistöltä jyrkkä ei molemmille ydinvoimahankkeille

15.8.2014 14.06

Jukka Vahti

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) tyrmää Fennovoiman ja TVO:n ydinvoimahankkeet hallitusohjelman vastaisina ja riskialttiina projekteina.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) kertoi eilen torstaina, että sekä Fennovoiman Pyhäjoelle suunniteleman ydinvoimalan että TVO:n Olkiluotoon kaavaileman neljännen reaktorin periaateluvat tulevat näillä näkymin hallituksen käsiteltäviksi syyskuussa.

Niinistön mukaan hallitusohjelmassa todetaan, että tällä vaalikaudella ei myönnetä uusia periaatelupia. Hänen mukaansa myös TVO:n haikailema "jatkoaika" OL4:n periaateluvalle on ydinenergialain näkökulmasta uusi lupa.

"Vihreät on valmiita ratkomaan nämä asiat milloin vain ja meidän näkemys on, että näitä esityksiä ei tule viedä eteenpäin vaan hylätä. Se perustuu paitsi hallitusohjelmaan myös siihen, että alkuperäisten lupien antamisen jälkeen maailmalla sähkönkulutusennusteet ovat muuttuneet ja uusiutuvan energian kannattavuus on lisääntynyt", Niinistö sanoi vihreiden hallitusryhmän kesäkokouksen tauolla perjantaina Salossa.

Ydinenergialain mukaan ydinvoimaloiden periaatelupia pitää arvioida yhteiskunnan kokonaisedun kannalta.

"Olimme yhteiskunnan kokonaisedun arvioinnin suhteen oikeassa viisi vuotta sitten ja kaikki faktat osoittavat, että olemme siinä vielä enemmän oikeassa tänään."

Niinistö ei pidä TVO:n jatkoaikana markkinoimaa uutta periaatelupaa mahdollisena sen enempää juridisesti kuin eduskunnan arvovallankaan kannalta.

"Se, mitä TVO tosiasiallisesti sanoo, on, että he haluavat uuden periaatepäätöksen ilman, että he alistavat itseään avoimeen prosessiin, jossa arvioidaan alusta loppuun, onko heillä mahdollisuuksia voimalaa rakentaa ja onko se yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. Ydinenergialaki ei tunne ohituskaistaa ikuisiin periaatelupiin."

Fennovoiman ydinvoimala välittäisi Niinistön mukaan Ukrainan kriisin myötä "oudon viestin" maailmalle tilanteessa, jossa EU pyrkii vähentämään energiariippuvuuttaan Venäjästä.

"Kansainvälisessä yhteisössä näyttäytyisi aika omituisena, että Suomessa on vireillä hanke, jossa venäläinen valtionyhtiö Rosatom tulisi merkittävänä omistajana, lainoittajana, polttoaineen- ja reaktorintoimittajana hallitsemaan yhtä keskeistä suomalaista energiantuotantolaitosta."

Ydinvoiman sijaan pääomia olisi Niinistön mukaan syytä ohjata kotimaiseen uusiutuvaan energiaan.

"Se luo työtä, se luo turvallisuutta ja se luo energiaomavaraisuutta."

ydinvoima  vihreät  hallitus 


Lisää aiheesta:Viite