Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Antti-Juhani Johansson

Vino tyrmistyi opiskelijoiden lukukausimaksun väläyttämisestä

4.3.2010 10.21

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto on tyrmistynyt opetusministeriön työryhmän ehdotuksesta asettaa kaikille opiskelijoille tuhannen euron lukukausimaksu.

"Olemme shokissa ja vastustamme ehdotusta jyrkästi. Opiskelijoiden taloudellinen tilanne on jo nyt tosi tiukka. Tonni siitä pois, niin ihmisillä alkaa olla vaikeuksia opiskella", Vinon puheenjohtaja Heikki Sairanen sanoo.

Vino ei ole vielä päättänyt vastatoimista, mutta toiveena olisi kaikkien puolueiden ryhdistäytyminen ja ehdotuksen hylkääminen.

"Vaatimuksemme on ollut ja tulee olemaan, että maksuton koulutus pitää kirjata perustuslakiin myös korkeakoulujen kohdalla", Sairanen sanoo.

"On kummallista, että kovasti väitetään, ettei mitään ole tulossa, mutta sitten kuitenkin aina välillä näkyy tällaisia ehdotuksia. Panee epäilemään, että jos poliitikoilla ei muka ole tähän tahtoa, niin onkohan se sitten virkamiehillä, vai missä?" Sairanen miettii.

Opetusministeriön työryhmän ehdotus on osa korkeakouluopintojen nopeuttamisen pohdintaa. Vuosimaksut tuottaisivat nykyisillä opiskelijamäärillä noin 250 miljoonaa euroa. Kerätyllä rahalla voitaisiin palkata lisää opettajia ja helpottaa kansainvälisen liikkuvuuden hankintaa, kertoo Helsingin Sanomat.

Ehdotuksen mukaan valtion takaamaa opintolainen ylärajaa nostettaisiin saman verran kuin opintomaksua, eli tuhat euroa.

Työryhmä luovuttaa mietintönsä opetusministeri Henna Virkkuselle (kok) 18. maaliskuuta.




Viite