Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Rahaa.
Tiukilla. Riittäisivätkö opiskelijoiden rahat paremmin, jos tuki olisi sidottu indeksiin.SXC

Tiukilla. Riittäisivätkö opiskelijoiden rahat paremmin, jos tuki olisi sidottu indeksiin.

Vino vaatii opintotuen sitomista indeksiin

5.8.2010 11.23

Saija Räsänen

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Vino moittii valtiovarainministeri Jyrki Kataisen budjettiesitystä opiskelijoiden ahdingon syventämisestä. Vino haluaa sitoa opintotuen yleiseen elinkustannusindeksiin.

Vinon mukaan nykytilanne on opiskelijoille liian stressaava. Opiskeluaikoja halutaan lyhentää ja työuria pidentää, mutta samaan aikaan asumisen ja ruuan kustannukset nousevat.

"Opiskelijoiden pitäisi siis opiskella täysipäiväisesti ja samalla tehdä työtä, jotta pystyisi maksamaan nuo kustannukset", sanoo Vinon opiskelijavaltuuskunnan puheenjohtaja Fatim Diarra Vinon tiedotteessa.

Vino huomauttaa, että tälläkin hetkellä opintotuen asumislisän raja on niin alhainen, että vain harva saa asunnon, jonka vuokran voi maksaa ilman työtä opiskelun ohessa. Vino pelkää jatkuvan stressin heikentävän opiskelijoiden terveyttä.

"Pitää muistaa, että opiskelijoista suurin osa on nuoria, joilla on edessään pitkä työura ja vastuu vanhemmistaan ja tulevista sukupolvista", sanoo Vinon opiskelijavaltuuskunnan jäsen Jukka Väisänen.

Aiemmin kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on ehdottanut opintotuen sitomista indeksiin. Indeksiin sidottu tuki nousisi ja laskisi yleisten elämisen kustannusten muutosten mukaan.

opintotuki  opiskelijat 
Viite