Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viranomaiset ja asiantuntijat tapaavat kohutehtaan johdon

7.2.2012 9.45

Sammeli Heikkinen

Suomalaiset ja venäläiset viranomaiset ja asiantuntijat tapaavat tänään tiistaina Suomenlahden jättipäästäjäksi epäillyn Fosforit-lannoitetehtaan johtoa.

"Teollisuusalue, mukaan lukien jätekasat, arvioidaan ja alueelta otetaan lisää näytteitä. Näin pyrimme saamaan lisää tietoa korkeista fosforikuormista", Itämeren suojelukomission Helcomin Balthazar-projektin johtaja Kaj Forsius sanoo Helcomin tiedotteessa.

Muun muassa Venäjän Itämeren päästöjä kartoittavassa Balthazar-hankkeessa havaittiin viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussa, että Suomenlahteen laskevassa Luga-joessa on valtavia määriä fosforia. Hankkeessa työskentelevät Suomen ympäristökeskuksen tutkijat paikansivat päästölähteeksi Fosforitin kipsijätevuoren. Toistaiseksi tehtaan omistava Eurochem on kuitenkin kiistänyt jättipäästöt.

"On rohkaisevaa, että tehtaan johto on valmis yhteistyössä arvioimaan Luga-joen korkeiden fosforikuormien syytä. Päävastuu asiassa on tehtaalla ja Venäjän viranomaisilla", johtaja Kristiina Isokallio ympäristöministeriöstä sanoo.

itämeri  kingisepp  luga  fosfori 
Viite