Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Tuulivoimaa.
Tuettua voimaa. Tuulivoima saa kohta tukea syöttötariffista.SXC

Tuettua voimaa. Tuulivoima saa kohta tukea syöttötariffista.

Virasto varoittaa: Syöttötariffi käy kalliiksi

1.12.2010 10.15

Saija Räsänen

Uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi joudutaan käyttämään valtiontalouden kannalta epäedullisia keinoja, jotka eivät välttämättä edes vähennä kasvihuonekaasupäästöjä, arvioi valtiontalouden tarkastusvirasto VTV.

Sen arvion mukaan ensi vuonna käyttöön otettava syöttötariffi ei ole valtiontalouden näkökulmasta paras tapa saavuttaa uusiutuvan energian tavoiteosuus, joka on 38 prosenttia vuonna 2020.

”Tuen määrää on mahdotonta ennakoida ja järjestelmä sitoo valtion varoja pitkälle tulevaisuuteen”, VTV varoittaa tiedotteessaan.

VTV:n arvion mukaan uusiutuvan energian tuet saattavat nousta vuoteen 2020 mennessä jopa 300–400 miljoonaan euroon vuodessa, kun määrä nyt on 60–70 miljoonaa euroa.

Tehokkaimpia päästöjen vähentäjiä ovat VTV:n mukaan toisen sukupolven biopolttoaineet eli hakkutähteistä jalostettu biodiesel. Huonoja vaihtoehtoja ovat viljelykasveista jalostettavat biopolttoaineet sekä palmuöljy, joka voi edistää sademetsien hävittämistä.

Eduskunnan talousvaliokunta hyväksyi tänään keskiviikkona syöttötariffia koskevan lain. Lailla tuetaan tuulivoimaan, biokaasuun ja puupolttoaineeseen perustuvaa sähkön tuotantoa.

ilmastonmuutos  syöttötariffi  biopolttoaineet  päästöt  talous 
Viite