Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikke-koira.
Hyvässä hoidossa? Muun muassa Mikke-koira päätyi hetkeksi tallinnalaiseen löytöeläintarhaan.

Hyvässä hoidossa? Muun muassa Mikke-koira päätyi hetkeksi tallinnalaiseen löytöeläintarhaan.

Virolainen tiefirma hoitaa kodittomia koiria

18.12.2008 14.52

Jukka Vahti

Tänä syksynä äkillisesti suomalaisista tienhoitourakoistaan vetäytyneen virolaisen AS Teho -yrityksen taustalta on paljastunut yllättävä toimiala.

Suomessa muun muassa teiden talviaurauksesta vastannut Teho hoitaa myös kodittomia koiria. Yritys pitää kiisteltyä löytöeläintarhaa Tallinnassa.

Teho voitti 2006 ja 2007 Tiehallinnon järjestämissä tarjouskilpailuissa suomalaisia tieurakoita.

Tekniikka & Talous-lehden mukaan Teho on käyttänyt arveluttavia keinoja tieurakoiden voittamiseen. Väitteiden mukaan yritys on hyödyntänyt urakkakilpailussa löytöeläintarhalle tarkoitettuja rahoja.

Tekniikka & Talouden mukaan Tallinnan kaupunki olisi maksanut yritykselle 2005 ja 2006 löytöeläintarhaa varten peräti 800 000 euroa, josta vain 20 prosenttia olisi päätynyt oikeaan osoitteeseen.

AS Tehon toimitusjohtaja Heikki Anipai kiistää väärinkäytökset.

”Väitteissä ei ole mitään logiikkaa. Ne ovat valheita. Teho ei ole koskaan käyttänyt löytöeläintarhalle maksettavia rahoja tiehuoltoon. Ei koskaan”, Anipai sanoo.

Hän muistuttaa, että Tehon ydinliiketoimintaa on nimenomaan tienhoito. Löytöeläintarhan osuus yhtiön liikevaihdosta on vain noin viisi prosenttia.

Tehon pitämää löytöeläintarhaa on kuvattu ahtaaksi ja huonosti varustetuksi.

Tarhan kanssa yhteistyötä tekevän Pelastetaan koirat -yhdistyksen puheenjohtaja Minna Rokala kuitenkin kertoo, että Tehon ylläpitämä löytöeläintarha on tasokas.

”Loomade Hoiupaik on virolaisista löytöeläintarhoista paras. Sitä ennen Tallinnan tarha toimi neuvostoaikaisella kasarmialueella, ja siellä koirat olivat pääsääntöisesti kettingillä koppeihin kytkettyinä ulkotiloissa”, Rokala sanoo.

Teho joutui tänä syksynä vetäytymään suomalaisista tieurakoistaan, koska se ei enää löytänyt päteviä työntekijöitä palvelukseensa. Tämä taas johtui yrityksen maksuvaikeuksista Suomessa.

Yritys vastasi muun muassa tiettyjen teiden talviaurauksesta. Osa yrityksen aliurakoitsijana työskennelleistä suomalaisista aurausmiehistä on edelleen vailla saataviaan.

Tiehallinto aikoo vaatia AS Teholta 2–3 miljoonaan euron vahingonkorvauksia urakkasopimusten yllättävästä irtisanomisesta.

Tiehallinnon hankintapäällikkö Jukka Karjalainen sanoo, että vastedes tieurakoista kilpailevilta yrityksiltä vaaditaan suurempaa liikevaihtoa niiden vakavaraisuuden varmistamiseksi.

”Löytöeläintoiminta on mielenkiintoinen kuriositeetti, mutta se ei tietenkään vaikuttanut Tehon valintaan millään tavalla”, Karjalainen sanoo.

eläinoikeudet 
Viite