Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Tallinna.
Harmaampi? Viroa hallitaan jatkossa ilman vihreitä.SXC

Harmaampi? Viroa hallitaan jatkossa ilman vihreitä.

Viron vihreät ajautuivat katastrofiin – johto eroaa

7.3.2011 10.47

Leena Hietanen

Viron parlamenttivaalien tulos oli Viron vihreille katastrofaalinen. Vihreät saivat vain 3,8 prosenttia äänistä ja jäivät äänikynnyksen alapuolelle. Parlamentista pudonneen puolueen johto veti omat johtopäätöksensä ja päätti erota.

Vihreät on Virossa konservatiivinen miesten puolue, jolle perhearvot ja luonto ovat tärkeitä. Sen ideologia on viehättänyt akateemisesti koulutettuja ja kulttuurityöntekijöitä. Poliitikkoina puolueen johto on kuitenkin ollut kokematon, mikä kostautui nyt, sillä Viron vaalijärjestelmä suosii taktikkoja.

Virossa on käytössä niin sanottu listavaali, eli ääniä kerätään äänimagneettien avulla. Kahden vuoden takaisissa paikallisvaaleissa vihreät kieltäytyivät niin sanotuista houkutuslinnuista, minkä seurauksena he tipahtivat kaikista kunnanvaltuustoista vain pientä Harkun kuntaa lukuun ottamatta.

Paikallisvaalien vaalitappion jälkeen vihreät houkuttelivat eduskuntavaaleihin sitoutumattomia ehdokkaita keräämään itselleen ääniä. He veivät viimeisenkin uskottavuuden vihreiltä. Sen seurauksena osa vihreiden omasta kantajoukosta vaihtoi puoluetta tai ryhtyi yksittäiseksi ehdokkaaksi.

Tarton ääniharava Toomas Trapido esimerkiksi jättäytyi pois puoleen listoilta, mutta ei onnistunut pääsemään parlamenttiin yksittäisenä ehdokkaana.

Puolueen puheenjohtaja Aleksei Lotman totesi, että kansakin voi erehtyä. Puolueen vanha puheenjohtaja Marek Strandberg syytti rahapulaa. Puolueella ei ollut vaalibudjettia.

Vihreät keräsivät eniten ääniä saarilla, Saarenmaalla ja Hiidenmaalla, jossa äänisaalis oli 5,3 prosenttia äänistä. Tallinnassa äänisaalis jäi 3 prosentin tuntumaan. Paras tulos tuli lomakaupunki Pärnusta, jossa sitoutumaton ehdokas Erik Niiles Kross nosti äänisaaliin 10,8 prosenttiin. Sekään ei auttanut. Puolueen puheenjohtaja Lotman seurasi vaaleja perheen kanssa kesämökillään Länsi-Virossa.

Viron parlamenttiin pääsi neljä puoluetta. Nationalistiset oikeistopuolueet juhlivat. Muodollisesti vaalivoittaja oli pääministerin reformipuolue ja sosiaalidemokraatit. Virossa demarit tuplasivat paikkansa 19 kansanedustajaan 101-paikkaisessa kansanedustuslaitoksessa. Virossa demarit edustavat oikeistoa. Vasemmiston roolia Virossa ajaa keskustapuolue.

Vihreiden Strandbergin mukaan Viron parlamentin maailmankatsomukset kapenivat nyt kahteen, sillä vihreät olisivat tuoneet kolmannen vaihtoehdon.

vihreät  viro 
Viite