Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors / Keksi

Jaakko Hämeen-Anttila.
Maltilliseen suuntaan. Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan jyrkkä islamilainen hallinto on epätodennäköinen, jos valta vaihtuu Egyptissä rauhanomaisesti.Mikael Ahlfors / Keksi

Maltilliseen suuntaan. Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan jyrkkä islamilainen hallinto on epätodennäköinen, jos valta vaihtuu Egyptissä rauhanomaisesti.

Voiko demokratia olla uhka, Jaakko Hämeen-Anttila?

3.2.2011 14.37

Saija Räsänen

Helsingin yliopiston islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila ei usko Egyptin ongelmien poistuvan, vaikka presidentti Mubarak syrjäytettäisiin.

Onko mahdollista, että Egyptissä valtaan nousevat islamistit, kuten kävi Iranin vallankumouksessa?

”Jyrkkä islamilainen hallinto on epätodennäköinen. Luultavasti mennään maltilliseen suuntaan, kuten Turkissa. Jos valta vaihtuu rauhanomaisesti syksyllä, ei äkkinäistä jyrkentymistä pääse tapahtumaan. Jos mielenosoitukset kulminoituvat kuolonuhreihin, se kiristää tunnelmaa, mikä suosii tiukempaa linjaa. Vaikka vaihto tapahtuisi verisestikin, ei olla lähellä Iranin islamia.”

Pitäisikö Suomen tai EU:n tehdä jotakin?

”Suomi ei voi tehdä mitään, Suomi on niin pieni tekijä. EU:n pitäisi vakauttaa, mutta vakauttaminen helposti suosii vanhaa valtaa. Pitää tukea tahtoa siirtyä avoimempaan yhteiskuntaan, mutta miten, se on vaikea kysymys.”

Miksi Egyptin kasassa pysyminen on tärkeää Yhdysvalloille?

”Yhdysvalloilla on alueella vain kaksi suurta liittolaista, Egypti ja Saudi-Arabia. Pohjimmiltaan kysymys on öljystä. Egypti on öljyalueen rajalla oleva mahtava valtio. Jos Egypti olisi tiukan islamilaisissa käsissä, se vaikuttaisi Israelin asemaan negatiivisesti. Jyrkän islamilainen Egypti olisi myös amerikkalaisvastainen.”

Rauhoittuuko Egypti, jos Mubarak lähtee?

”Egypti on suurissa ongelmissa. Vaikka mielenosoittaja huutaa, että Mubarak on ongelma, hänen lähtemisensä ei tarkoita sitä, että Egyptin ongelmat poistuvat. Talous on surkeassa kunnossa, on sisäistä hajanaisuutta siinä, miten tiukkaa islamilaista valtaa halutaan, ja sijainti suurvaltoja kiinnostavalla alueella lisää ulkoista painetta. Riippumatta siitä, kuka tulee valtaan, hän joutuu pönkittämään valtaansa tavoilla, jotka eivät ole länsimaisen demokratian mukaisia.”

Voiko demokratia olla uhka?

”Kun Algeriassa ja Palestiinassa järjestettiin demokraattiset vaalit, ne eivät tyydyttäneet länttä, koska valtaan nousi islamistisia puolueita. Jos Egyptissä järjestetään demokraattiset vaalit, muslimiveljeskunta saa paljon kannatusta. Islamilaisuus ei ehkä ole yhtä jyrkkää kuin Hamasilla, mutta nähtäväksi jää, miten Yhdysvallat suhtautuu. Lännellä on taipumus tukea demokratiaa, kun länsimieliset voittavat.”

demokratia  islam  egypti 




Viite