Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vuoden pakolaisnainen on huolestunut vaaleista

8.3.2011 12.02

Sammeli Heikkinen

Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Saido Mohamed on seurannut huolestuneena vaaleja edeltäneitä mielipidetiedusteluja ja verkkokeskustelun kärjistymistä. Hän pahoittelee, että maahanmuuttajista puhutaan nykyään turhan usein vain ongelmia aiheuttavana menoeränä.

"Olen tavannut täällä kouluttautuneita maahanmuuttajia, jotka aikovat lähteä ulkomaille töihin, sillä heidän mielestään Suomi ei ole vielä valmis hyväksymään ihmisiä, joiden taustat ja ehkä ihonvärikin ovat erilaisia. Seurauksena on sitten se, että meillä koulutetut ammattitaitoiset ihmiset maksavat veronsa muualle."

Maahanmuuttajataustaisia ihmisiä – etenkin nuoria – 36-vuotias Mohamed on tavannut paljon. Hän on tehnyt vapaaehtoistyötä Somaliliitossa ja Kanava Nuoriso -yhdistyksessä sekä toiminut lastensuojeluviranomaisten kanssa kodin ulkopuolelle sijoitettujen nuorten tukihenkilönä ja kulttuuritulkkina.

Lisäksi Mohamed on Suomen Somalia-verkoston varapuheenjohtaja.

"Kysyin vuoden Suomessa olleilta nuorilta pakolaisnaisilta, että mitä he toivovat tulevaisuudelta. Vastaus oli turvallisuutta, koulutusta, oman kodin ja pääseminen osaksi yhteiskuntaa. Siis samoja asioita kuin kantasuomalaisetkin nuoret."

Mohamed arvioi onnistuneensa elämässään hyvin. Hän pakeni 16-vuotiaana ensin Somaliasta Keniaan ja siitä vuoden päästä Suomeen. Menestyksen Mohamedin elämästä Suomessa teki kouluttautuminen sairaanhoitajaksi ja työpaikan saaminen. Sekä tietysti laaja vapaaehtoistyö.

"Kun nuoret tulevat maahan, heidän täytyy saada maasta oikeaa tietoa ja heille pitää antaa mahdollisuus menestyä. Suomi on kuitenkin mahdollisuuksien maa."

Juttua on päivitetty klo 16.50.

maahanmuutto  tasa-arvo  naiset  palkinnot 
Viite