Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

WMO

La Niña -vuosien lämpötilat.
Nousussa. La Niña -vuodet on merkitty kuvaajaan sinisellä.WMO

Nousussa. La Niña -vuodet on merkitty kuvaajaan sinisellä.

Vuodesta 2011 tulossa ennätyslämmin

30.11.2011 8.54

Lasse Leipola

Kuluva vuosi on todennäköisesti lämpimämpi kuin yksikään aiempi La Niña -ilmiön kanssa päällekkäinen vuosi, arvioi maailman ilmatieteen järjestö WMO.

Tammi-lokakuun maa- ja merilämpötilat ovat olleet keskimäärin 0,41 astetta korkeammat kuin pitkän aikavälin keskiarvo. Tämä tarkoittaa, että vuosi on kaikki mittausvuodet huomioiden kymmenenneksi lämpimin. Vuosien 2002–2011 jakso on nousemassa tasoihin vuosien 2001–2010 kanssa mittaushistorian lämpimimpänä kymmenvuotiskautena.

Keskiarvoihin verrattuna kaikkein kuuminta oli Venäjällä, jonka tietyillä pohjoisilla alueilla tammi-lokakuun keskilämpötila oli peräti neljä astetta tavanomaista korkeampi. WMO muistuttaa, että lämpöaalto havaittiin myös naapurimaissa, sillä Helsingin kesä oli 200-vuotisen mittaushistorian kuumin ja Armeniassa mitattiin maan kaikkien aikojen lämpöennätys (43,7 astetta).

Pitkän aikavälin keskilämpöjen alapuolelle jäätiin muun muassa Keski- ja Pohjois-Australiassa, Yhdysvaltojen länsiosissa, Lounais-Kanadassa sekä osissa Itä-Aasiaa.

La Niña -ilmiöstä on tavallisesti aiheutunut noin keskilämpötilan lasku noin 0,10–0,15 asteella. Vaikka ilmiö oli WMO:n mukaan tänä vuonna voimakkain ainakin viimeiseen 60 vuoteen, pysyi keskilämpötila korkeampana kuin aiempina La Niña -vuosina.

Lopulliset vuotta 2011 koskevat tiedot julkaistaan maaliskuussa 2012.

ilmastonmuutos 




Viite