Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vuosikymmenien sopulivaellus käynnissä – edessä romahdus?

15.8.2011 13.26

Sammeli Heikkinen

Suurin sopulien syysvaellus 41 vuoteen on käynnissä Lapissa.

Metsäntutkimuslaitoksen professori, sopulispesialisti Heikki Henttonen kertoo, että keväällä Lapin pohjoissopukoista kohti etelää vaeltanut sopulipopulaatio on lisääntynyt hyvin kesän aikana. Henttonen vahvistaa kyseessä olevan runsaimman sopulivuoden sitten vuoden 1970 suurvaelluksen.

Kilpisjärvellä sopulivaelluksen käynnistyminen näkyi viime viikolla selvimmin valtatiellä Suomen rajalta viitisenkymmentä kilometriä etelään ulottuvalla pätkällä. Auton alle jääneitä sopuleita oli paikoin runsaastikin. Satunnaisia kuolleita sopuleita näkyi tiellä Kaaresuvantoon – yli 100 kilometriä Kilpisjärveltä etelään – saakka. Myös eläviä sopuleita liikkui Kilpisjärvellä runsaasti hämärän laskeuduttua puoliltaöin.

Henttosen saamien tietojen mukaan sopuleita on vielä enemmän liikkeellä Utsjoella ja Pohjois-Inarissa.

"Pari viikkoa sitten äijät istuivat Inarissa kapakan terassilla ja yhtäkkiä alkoi kuulemma jaloissa vilistä sopuleita", Henttonen kertoo.

Paikallisen sopuliryntäyksen syy tosin saattoi olla vaikkapa rankkasade, joka oli ajanut eläimet koloistaan.

Vaellus kiihtyy syyskuuta kohti. Pohjoisimman Lapin sopulit ovat jo liikkeellä, etelässä vaellus alkaa hieman myöhemmin. Henttonen ei vielä osaa arvioida, kuinka laajalle alueelle sopulit syksyllä leviävät. Kevätvaelluksen jäljiltä sopuleita on laikuittain Keski-Lappia myöten. Eteläisimmät vaeltajat pääsivät keväällä Kolarin tasalle ja Henttosen mukaan ainakin Porttipahdan tekojärven pohjoispuolella on lisääntyvä sopulipopulaatio.

Vuoden 1970 suurvaelluksen kaltaista sopulirynnäkköä Lappiin ei ole tulossa.

"Ensinnäkin sopuleita on vähemmän ja toiseksi ne eivät ole kevätvaelluksen jäljiltä yhtä etelässä. En siis usko, että sopulit pääsevät Rovaniemelle saakka."

Suomen luonnonsuojeluliitto arvioi hiljattain julkaisemassaan tiedotteessa, että ensi kesänä voidaan nähdä vuosisadan sopulivaellus, jos eläinten talvehtiminen sujuu hyvin.

Henttosen mielestä sopulien supervuosi on kuitenkin hyvin epätodennäköinen. Hänen mukaansa talvehtiminen ei ratkaise sopulikannan kohtaloa. Lapissa on nimittäin tällä hetkellä myös valtavan paljon muita myyriä. Myyräkanta kuitenkin romahtaa aina, Henttosen mukaan näillä näkymin loppusyksystä tai talvella.

Myyrien ja sopulien paljous taas on hyödyttänyt niitä saalistavia petoeläimiä, joiden määrä on lisääntynyt myyrä- ja sopulikannan kasvun myötä. Kun myyräkanta romahtaa, pedot joutuvat käyttämään ravinnokseen ainoastaan sopuleita. Näin saalistuspaine taas romauttaa sopulikannan, Henttosen arvion mukaan viimeistään ensi keväänä.

"Olisi mukava olla väärässä, mutta kaikki data viittaa tähän suuntaan. Myyrä- ja sopulikannat ovat aina romahtaneet yhtä aikaa."

luonto  Lappi  sopuli  sopulivaellus 


Lisää aiheesta:Viite