Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

WWF / Päivi Rosqvist

Pilattu meri. Ilmastonmuutos lisää myös sinilevää Itämerellä. WWF / Päivi Rosqvist

Pilattu meri. Ilmastonmuutos lisää myös sinilevää Itämerellä.

WWF: Ilmastonmuutos syö Helcomin Itämerityön

28.5.2008 10.11

Vihreä Lanka

Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan ilmastonmuutos lisää levämäärää Itämerellä. Järjestön raportin mukaan Helcomina tunnetun Helsingin komission toimenpideohjelma riittää ainoastaan kompensoimaan tätä ilmastonmuutoksen rehevöitymistä lisäävää vaikutusta, mutta Itämeren tilaa ei saada parannettua.

”Varsinkin itäisellä Itämerellä tarvitaan suurempia leikkauksia ravinnekuormiin kuin mitä on kaavailtu. Tämä on mahdollista toteuttaa puuttumalla maatalouden päästöihin”, WWF:n meriasiantuntija Sampsa Vilhunen sanoo järjestön tiedotteessa.

Raportin mukaan ilmastonmuutoksen oletetut vaikutukset, kuten sateiden lisääntyminen ja lämpötilojen nousu, lisäävät Itämeren rehevöitymistä. Vaikutukset tulevat olemaan suurimmat alueilla, joilla rehevöityminen on jo nyt voimakasta.

"Vuosittaisen levätuotannon voimakkain vaihe, niin sanottu kevätkukinto, todennäköisesti voimistuu ja synnyttää samalla lisää myös pohjaan vajoavaa kuollutta levää, mikä puolestaan pahentaa hapettomuutta meren pohjalla", sanoo professori Harri Kuosa.

Hänen mukaansa on todennäköistä, että lämpimät kesät lisäävät sinileväesiintymiä entisestään.
Viite