Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ydinase uhkaa: Tarja Cronberg haluaa Yhdysvaltojen lähetystön Teheraniin

2.12.2011 12.11

Jukka Vahti

Iranin mahdollisesti kehitteillä olevaan ydinaseeseen pitäisi puuttua diplomatialla, ei uusilla pakotteilla. Jos tässä ei onnistuta, ydinsodan riski maailmassa voi kasvaa.

Tätä mieltä on tänä syksynä Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan johtoon valittu vihreä parlamentaarikko Tarja Cronberg. Hänen mukaansa nyt pitää huolehtia, että Iran pysyy mukana ydinsulkusopimuksessa, eikä jättäydy sen ulkopuolelle.

”Jos nyt tulee tiukkoja sanktioita, Iran saattaa jättäytyä ydinsulkusopimuksen ulkopuolelle ja painostuksen tuloksena varmasti kehittää ydinaseen”, Cronberg sanoo Vihreälle Langalle.

Hänen mielestään Yhdysvaltojen pitäisi perustaa Teheraniin lähetystö tai olla muulla tavalla läsnä Iranissa, koska pelkkä tiedustelutieto ei riitä, kuten nähtiin Irakissa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n marraskuussa julkistaman raportin mukaan Iranilla olisi ollut ennen vuotta 2003 erityinen ohjelma ydinräjähteen kehittämiseksi. Ohjelman uskotaan olevan osittain vielä käynnissä.

Yhdysvallat ja Kanada ovat jo kohdistaneet Iraniin uusia pakotteita. EU:n oli tämän viikon torstaina tarkoitus päättää omasta kannastaan.

Cronbergin mielestä pakotteet eivät ole ratkaisu ydinaseuhkaan, vaan Iran pitäisi saada yhteistyöhön kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa.

Pahin vaihtoehto olisi Cronbergin mukaan Iranin irtautuminen ydinsulkusopimuksesta. Intia, Pakistan, Israel ja Pohjois-Korea ovat tähän mennessä kehittäneet ydinaseita sopimuksen ulkopuolella. Lähi-idän maista esimerkiksi Saudi-Arabia, Syyria, Egypti ja Turkki haluavat kehittää siviiliydinvoimaa.

”Siviiliydinvoiman kautta entistä useammasta konfliktialueen valtiosta voi tulla potentiaalisia ydinasevaltioita. Mielestäni vihreästä näköulmasta tärkein argumentti ydinvoimaa vastaan on juuri ydinaseiden mahdollinen leviäminen.”
Viite