Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Klikkaa laatikot suuremmiksi.

Klikkaa laatikot suuremmiksi.

Ydinvoima ei ole ainoa kuuma peruna eduskunnan syksyssä

4.9.2014 11.04

Vihreä Lanka

Vaalikauden ruuhkainen loppusuora houkuttaa osaa hallituspuolueista ja ministeriöiden virkakoneistosta koettelemaan hallitusohjelman kirjausten rajoja.

Mahdollisesti syyskuussa käsiteltäviksi tulevat, hallitusohjelman vastaiset, ydinvoimahankkeiden uudet periaateluvat eivät ole syksyn ainoat kiistakapulat, vaan kulisseissa käydään parhaillaan viime hetkien vääntöä myös esimerkiksi kotimaisten pörssi­omistusten julkisuuteen vaikuttavasta hallintarekisterin laajentamisesta ja turvapaikanhakijoiden säilöönoton periaatteista.

Osakeomistusten nimettömyyden mahdollistavan hallintarekisterin laajentamisen myös suomalaissijoittajien ulottuville on ar­vioitu heikentävän omistussuhteiden läpinäkyvyyttä ja huonontavan harmaan talouden ja korruption valvontaa.

Hallitusohjelma linjaa toisin: siinä puhutaan verovalvonnan tehostamisesta sekä omistusten julkisuuden säilyttämisestä nykytasolla.

Vihreän Langan tietojen mukaan hallintarekisterin muutokset sisältävä hallituksen esitys annetaan eduskunnalle marraskuun loppuun mennessä. Uudistusta perustellaan syyskuussa voimaan tulevalla EU:n arvopaperikeskus­asetuksella, jonka vuoksi lainsäädäntöä pitää joka tapauksessa muuttaa. Hallituksen esityksen tarkka sisältö on kuitenkin vielä hallituksen sisäisen poliittisen väännön takana.

”Tavalla tai toisella hallintarekisterin on oltava esityksessä mukana, koska kansainvälisten toimijoidenkin pitää tietää, miten asetusta Suomessa sovelletaan”, Vihreän Langan haastattelema virkamieslähde sanoo.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo, että puolue näkee hallintarekisterin mahdollisen laajennuksen ongelmallisena.

”Pyrimme vaikuttamaan siihen, että omistusten julkisuus ei heikkene. Jos hallintarekisteri tulee, sen on oltava mahdollisimman avoin ja demokraattisesti valvottavissa”, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Poliittisesti herkässä neuvotteluvaiheessa on myös ihmisoikeusjärjestöjen arvostelema lakiesitys turvapaikanhakijoiden säilöönotosta. Hallitusohjelmassa linjataan, että yksin maahan tulleiden, alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönotto kielletään.

Tämä linjaus sisältyykin sisäministeriön valmistelemaan esitykseen, mutta kielteisen päätöksen saaneilla ei turvapaikanhakijan statusta kuitenkaan ole, joten heidän säilöönottonsa sallittaisiin edelleen. Hallituspuo­lueista vihreät, rkp ja sdp ovat ajaneet esitystä tiukempia ehtoja säilöönotolle. Kiistaa on myös lapsiperheiden säilössä pitämisestä.

Elleivät puolueet löydä asiasta yhteisymmärrystä lähiviikkoina, koko lakiesitys on vaarassa raueta.

Ympäristön ja ilmaston osalta hallitusohjelman kirjaukset on viittä vaille toteutettu.

”Ympäristöministeriön osalta jokseenkin kaikki hallitusohjelmassa luetellut asiat ovat joko valmiita tai eduskunnan käsittelyssä”, sanoo ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) erityisavustaja Timo Juurikkala (vihr).
Esimerkiksi Teijon kansallispuisto ja ilmastolaki käsitellään eduskunnassa lähiaikoina.

Eduskunnan syksystä on tulossa käsiteltävien lakiesitysten määrällä mitattuna ruuhkaisin 20 vuoteen. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sdp) arvioi tällä viikolla, että eduskunnan syksyyn tulee ”tavaton ruuhka”.

”Kiire tuottaa aina päätöksenteossa jonkin verran värikkyyttä. Kun ollaan kiireellisellä aikataululla tekemisissä ja on erilaisia kattoja, törmäyksetkin näkyvät enemmän”, Heinäluoma arvioi.

Viime vaalikaudella parikymmentä lakiesitystä raukesi vaalikauden lopussa, koska niitä ei ehditty käsitellä.

Hanna Eriksson, Jukka Vahti

eduskunta  politiikka 
Viite