Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikipedia / Rafael Delaedt (CC-BY-SA)

Doelin ydinvoimala.
Doelin ydinvoimala sijaitsee Scheldt-joen rannalla.Wikipedia / Rafael Delaedt (CC-BY-SA)

Doelin ydinvoimala sijaitsee Scheldt-joen rannalla.

Ydinvoimala sabotoitiin – puolet Belgian ydinvoimasta pois pelistä

15.8.2014 15.06

Sammeli Heikkinen

Toinen Belgian kahdesta ydinvoimalasta pysyy suljettuna ainakin ensi kuun puoleen väliin. Sulku johtuu korjauksista, joilla paikkaillaan Doelin ydinvoimalan nelosreaktorin yllättävässä alasajossa syntyneitä vahinkoja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan voimalan omistava GDF Suez on vahvistanut, että turbiinivahingon – josta reaktorin alasajo johtui – aiheutti sabotaasi.

Doelin nelosreaktorin turbiiniin tuli voiteluöljyvuoto 5. elokuuta. Vuoto aiheutti vakavia vahinkoja turbiiniin ja johti nelosreaktorin automaattiseen sulkuun. GDF Suez -yhtiön edustaja kertoi Reutersin mukaan belgialaiselle medialle, että joku oli peukaloinut järjestelmää, jolla turbiinista voidaan laskea voiteluöljyt.

Yhtiön mukaan voimalaan ei ole päässyt ulkopuolisia. Yhtiön edustaja ei kuitenkaan vahvistanut belgialaisissa tiedotusvälineissä kiertäneitä väitteitä siitä, että laitoksen olisi sabotoinut sen työntekijä.

Koko Doelin nelireaktorinen voimalaitos on suljettuna syyskuun puoliväliin. Nelosreaktori saadaan käynnistettyä aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Jutun otsikko korjattu maanantaina klo 9.15. Alunperin otsikossa puhuttiin reaktorin sabotoinnista, mutta vahingoitettu turbiini ei ole osa reaktoria.

ydinvoima  rikollisuus  belgia 
Viite