Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Petteri Niskanen
Yllättikö? Jos uusi ydinvoimala päätetään rakentaa, niin sen oheislämpö kannattaa hyödyntää, sanoo Vantaan kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Petteri Niskanen.

Yllättikö? Jos uusi ydinvoimala päätetään rakentaa, niin sen oheislämpö kannattaa hyödyntää, sanoo Vantaan kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Petteri Niskanen.

Ydinvoimalämpö jakaa vihreitä

11.2.2009 12.13

Jussi Karmala

Ydinvoimayhtiöiden ehdotus ydinvoimakaukolämmön tuomisesta pääkaupunkiseudulle hämmentää vihreitä. Yhtiöt ehdottavat 70 kilometriä pitkää putkea Loviisasta Helsinkiin.

Espoon vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Nina Knaapila korostaa vastustavansa ydinvoimaa, mutta silti hänen mielestään on järkevää selvittää, onko lämpöputki taloudellisesti kannattava rakentaa.

”On kauheaa tuhlausta, että Loviisassa on jo rakennettu ydinvoimala, joka syytää lämpöä mereen.”

Samaa mieltä on Vantaan kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja, vihreiden Petteri Niskanen.

"Jos ydinvoimaloita päädytään rakentamaan lisää, niin järkeväähän ne olisi rakentaa niin lähelle asumuksia, että niiden oheislämpöä voi hyödyntää. Jos uskotaan, että ydinvoimalat ovat turvallisia, niin miksi ne rakennetaan niin kauaksi", Niskanen sanoo.

Helsingin vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajan Mari Puoskarin mielestä Helsingin pitää tehdä ensin tulevaisuuden energiastrategia, jossa selvitetään eri skenaarioita vuosille 2020 ja 2030. Tämän kokonaisuuden yksi osa voi olla ydinvoimaselvitys.

”On silti selvää, että vihreät eivät tule olemaan ydinvoimaskenaarion takana”, Puoskari sanoo.

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, vihreiden Otto Lehtipuun mielestä selvityksessä pitää katsoa putken toteuttamiskelpoisuus sekä taloudellinen ja poliittinen mielekkyys.

”Jos putki tulee, pitää Helsingin ottaa vastuuta myös uraanikaivoksista ja ydinjäteongelmasta”, Lehtipuu sanoo.

Lehtipuu arvelee, että pääkaupunkiseudun lämpöputki vaatisi pian uuden ydinvoimalan rakentamista. Lehtipuun mielestä Helsingin kannattaisi miettiä energiantuotantoa viidenkymmenen vuoden aikajänteellä, ja satsata uusiutuvaan energiaan.

Fortum ja Fennovoima tarjosivat ydinvoimalämpöputkea Helsingille eilen. Molemmat ovat hakeneet lupaa uuden ydinvoimalan rakentamiseen. Fortum omistaa Loviisassa tällä hetkellä olevan ydinvoimalan.

Päätös kuudennesta ydinvoimalasta tulee eduskuntaan mahdollisesti ensi keväänä, joten lämpöputkiselvityskin pitänee tehdä nopeasti.

Jotta putki olisi mahdollisimman kannattava, pitäisi sillä jakaa kaukolämpöä koko pääkaupunkiseudulle. Fortum omistaa Espoon kaukolämmönjakelun. Helsingissä kaukolämpöä hoitaa kaupungin oma yhtiö Helsingin energia.

ydinvoima 




Viite