Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ydinvoimalat vastatuulessa – ympäristövaliokunta hylkäisi molemmat luvat

15.6.2010 12.12

Saija Räsänen

Eduskunnan ympäristövaliokunta hylkäsi molemmat ydinvoiman lisärakennusluvat kokouksessaan tänään tiistaina. Äänestystulos oli tiukka, 9 vastaan ja 8 puolesta.

Ympäristövaliokunnassa istuva Timo Juurikkala iloitsee äänestystuloksesta, vaikka ympäristövaliokunta vastustaakin ydinvoimaa yksin. Kaikki muut  lausunnon antaneet valiokunnat ovat kannattaneet lisäydinvoimaa.

"Kyllä tällä on oltava painoa. Ympäristövaliokunta on tässä asiassa asiantuntija, ja sen kanta on otettava huomioon", Juurikkala sanoo.

Juurikkalan mukaan ympäristövaliokunta päätyi kantaansa, koska panoksia ei riitä kaikkialle. Lisäydinvoiman rakentaminen voisi olla pois uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden satsauksista.

Ympäristövaliokunta katsoi, että ydinvoima olisi keskitetty energiantuotannon ratkaisu, kun asiantuntijoiden mukaan tulevaisuudessa tarvitaan alueellisesti hajautettuja energiaratkaisuja.

Ympäristövaliokunnan koeäänestyksessä äänestystulos oli niin ikään 9-8, mutta toisin päin. Silloisen äänestyksen mukaan valiokunta olisi kannattanut ydinvoiman lisärakennusta.

Juurikkala arvelee, että epävarmoihin äänestäjiin vaikutti tutustuminen valtioneuvoston ylikorkeisiin energiankulutuksen ennusteisiin. Juurikkalan mukaan energian tarvetta paisuteltiin ennusteissa yläkanttiin.

Eduskunnassa käydään täysistuntokeskustelu ydinvoimasta kesäkuun lopulla, ja sen päätteeksi eduskunta äänestää ydinvoiman lisärakentamisen luvista.

ydinvoima 
Viite