Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yhä harvempi saa oleskeluluvan perhesiteen perusteella

13.3.2012 10.30

Laura Häkli

Entistä pienempi osuus maahanmuuttajista saa Suomesta oleskeluluvan perhesiteen perusteella.

Vuosina 2007–2009 noin 80 prosenttia Maahanmuuttoviraston perhesiteen perusteella tehdyistä oleskelulupapäätöksistä oli myönteisiä. 2010 myönteisten päätösten määrä putosi 73 prosenttiin, ja viime vuonna se oli enää 65 prosenttia.

"Tähän ei ole yhtä yksittäistä syytä. Lainsäädännön muutosten lisäksi meille on viime vuosina hakenut enemmän esimerkiksi somalialaisia hakijoita, joiden kohdalla kielteisiä päätöksiä on tehty paljon, kun perhesidettä ei ole pystytty osoittamaan", sanoo tulosalueen johtaja Pauliina Helminen Maahanmuuttovirastosta.

"Somaliassa perheen käsite on erilainen, ja siksi oleskelulupia haetaan täysi-ikäisille sisaruksille, kasvattilapsille ja vanhemmille, vaikka meillä perheenyhdistäminen koskee vain ydinperhettä: vanhempia ja ala-ikäisiä lapsia."

Perheenyhdistämistä koskeva lainsäädäntöä on viime vuosina tiukennettu. Sisäministeriö selvittää parhaillaan, miten tiukennukset ovat vaikuttaneet ja millaisia muutoksia lakiin edelleen tarvitaan. Sisäministeri Päivi Räsänen kertoo selvityshankkeen tuloksista 21. maaliskuuta.
Viite