Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Mönkijä.
2000-luvun hitti. Yhä useampi nauttii luonnosta istuessaan tällaisen kyydissä.SXC

2000-luvun hitti. Yhä useampi nauttii luonnosta istuessaan tällaisen kyydissä.

Yhä useampi liikkuu luonnossa moottorin voimin

15.9.2010 12.27

Lasse Leipola

Maastoautoilu ja mönkijällä ajaminen ovat yleistyneet selvästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Asiaa on tutkinut metsäntutkimuslaitos Metla.

”Uudet tutkimustulokset vahvistavat, että varsinkin kesäkauden motorisoidut harrastukset ovat kasvattaneet suosiotaan”, tutkija Tuija Sievänen sanoo tiedotteessa.

Lähes seitsemän prosenttia aikuisista suomalaisista ajoi viime vuonna mönkijällä ainakin kerran. Osuus on peräti viisi kertaa suurempi kuin vuosina 1998–2000.

Maastoautoilun suosio kasvoi 0,8 prosentista 2,0 prosenttiin. Maastomoottoripyöräilyn suosio on samaa luokkaa, mutta sen harrastajat käyvät luonnossa useammin kuin mikään muu ryhmä, keskimäärin 20 kertaa vuodessa.

Suurin osa motorisoidusta liikkumisesta luonnossa on moottoriveneilyä, johon osallistui viime vuonna lähes kolmannes väestöstä. Moottorikelkkailu on yhä kakkosena ja sen suosio on säilynyt ennallaan, noin kymmenessä prosentissa.

Metla muistuttaa, että motorisoitu liikkuminen luonnossa vaatii maanomistajan luvan eli se ei ole jokamiehenoikeudella liikkumista.

luonnonsuojelu  luonto 
Viite