Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

NOAA

Säävaroitukset kartalla.
Säävaroituksia. NOAA:n sivuilla varoitetaan tänään muun muassa maastopalovaarasta Texasissa ja myrskyistä suurten järvien länsipuolella.NOAA

Säävaroituksia. NOAA:n sivuilla varoitetaan tänään muun muassa maastopalovaarasta Texasissa ja myrskyistä suurten järvien länsipuolella.

Yhdysvallat käskemässä tutkimuslaitosta keskittymään säähän, ei ilmastoon

3.4.2014 7.52

Lasse Leipola

Yhdysvaltain edustajainhuone hyväksyi tiistaina lakiesityksen, joka velvoittaa maan ilman- ja merentutkimuslaitos NOAA:n priorisoimaan äärisäiden ennustamisen muun muassa ilmastonmuutokseen liittyvän tutkimuksen kustannuksella. Laki menee vielä senaatin käsittelyyn, mutta ainakin edustajainhuoneessa sitä tuki republikaanien lisäksi myös joukko demokraatteja.

Vaikka laissa tai sitä ajaneen republikaani Jim Bridenstinen tiedotteessa ei mainita ilmastoa sanallakaan, on Bridenstine aiemmin arvostellut presidentti Barack Obamaa siitä, että Yhdysvallat käyttää liikaa rahaa ilmastotutkimukseen.

Lakialoitteen taustalla on oklahomalaisen Bridenstinen kotiosavaltiota viime vuonna piinanneet tornadot. NOAA on halunnut lisää rahoitusta tornadojen ja ilmastonmuutoksen välisen yhteyden tutkimiseen, mutta nyt se saattaa joutua keskittymään tordanadojen ennustamiseen lyhyellä aikavälillä.

ThinkProgress-sivuston mukaan NOAA käytti viime vuonna 742 miljoonaa dollaria paikalliseen säätutkimukseen ja sääennusteisiin, 108 miljoonaa vesistöjen tutkimukseen ja 176 miljoonaa ilmastotutkimukseen.

NOAA, joka on yksi Yhdysvaltain johtavista ilmastonmuutosta tutkivista laitoksista, on ollut erityisesti ilmastoskeptisten republikaanien tähtäimessä aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2011 kongressi leikkasi sen satelliittiohjelman rahoitusta.

ilmastonmuutos  tutkimus  tiede  Yhdysvallat 
Viite