Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jan Rudkiewicz

Ilmastoukko
Tuskaista. Jukka Uosukainen arvioi, että neuvotteluissa on edessä hyvin hidas tie.Jan Rudkiewicz

Tuskaista. Jukka Uosukainen arvioi, että neuvotteluissa on edessä hyvin hidas tie.

Yhdysvaltain ja Kiinan irtiotto ei pelasta ilmastoa

20.5.2010 14.49

Lasse Leipola

Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen ilmastosopimus olisi tehokkain tapa vähentää päästöjä, arvioi Yhdysvaltain energiaministeri Steven Chu Wired-lehden toukokuun numerossa. Hänen mukaansa muut maat seuraisivat pian perässä, jos suurimmat päästelijät sopisivat kunnianhimoisista vähennyksistä.

Suomen neuvottelija Jukka Uosukainen ei usko, että kaksi maata voi keskenään pelastaa ilmastoa.

”Keskinäiset neuvottelut voivat auttaa, mutta ne eivät ratkaise tilannetta”, ympäristöministeriössä kansainvälisten asioiden neuvoksena työskentelevä Uosukainen sanoo.

Hän muistuttaa, että neuvotteluja käydään jatkuvasti monissa ryhmissä. Joulukuun neuvottelujen isännöivän Meksikon lisäksi muut maat ovat kutsuneet koolle erilaisia kokoonpanoja, minkä lisäksi ilmastoasioista neuvotellaan muun muassa G8, G20 ja Basic-maiden kesken.

”Se mikä on näissä neuvotteluissa tärkeää, on että, niistä raportoidaan läpinäkyvästi YK-prosessin osapuolille. Esimerkiksi Basic-maat eli Brasilia, Australia, Etelä-Afrikka, Intia ja Kiina ovat tuoneet esille, että he haluavat kokonaisvaltaisen kansainvälisen sopimuksen”, Uosukainen sanoo.

Chu ei puolestaan usko, että kymmenet maat pääsevät ikinä sopuun päästöjen vähentämisestä.

Hän arvioi, että jos Yhdysvallat pitää kiinni YK:lle tekemästään lupauksesta vähentää päästöjään 17 prosenttia vertailuvälillä 2005–2020 ja Kiina pienentää taloutensa hiili-intensiteettiä 60 prosenttia, globaalit päästöt laskevat vuoteen 2020 mennessä 24,7 miljardiin tonniin.

Jäsenmaiden tähän mennessä YK:lle esittämät lupaukset vähentäisivät päästöjä ainoastaan 26,9 miljardiin tonniin. Normaaliuralla, jolla päästöjä ei yritetä vähentää, päästöt olisivat vuonna 2020 peräti 35,4 miljardia tonnia.

ilmastoneuvottelut  ilmastouutinen 




Viite