Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Maisema.
35 vuotta nollaan. Climate Action Trackerin mukaan energiantuotannon ja muun teollisuuden pitäisi olla päästötöntä vuonna 2050.freeimages.com

35 vuotta nollaan. Climate Action Trackerin mukaan energiantuotannon ja muun teollisuuden pitäisi olla päästötöntä vuonna 2050.

Yhdysvaltain päästölupaus ei riitä edes vanhaan tavoitteeseen?

5.6.2014 9.47

Lasse Leipola

Kansallisia päästävähennystavoitteita seuraavan Climate Action Trackerin mukaan Yhdysvaltain alkuviikosta ilmoittamat toimenpiteet voimalaitosten päästöjen leikkaamiseksi eivät ole riittävät. Presidentti Barack Obaman hallinto ilmoitti, että energiantuotannon päästöjä leikataan 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

”Aloite on kyllä tervetullut, mutta se ei ole riittävä vuotta 2020 koskevan 17 prosentin vähennystavoitteen kannalta eikä se myöskään ole yhdenmukainen pitkän aikavälin leikkaustavoitteen (83 prosenttia vuoteen 2050 mennessä) kanssa”, sanoo arvion taustalla olevan Ecofys-laitoksen Niklas Höhne.

Selvityksen mukaan kaikkien muidenkin maiden on tehtävä enemmän, jotta ilmastonmuutos saadaan rajoitettua kahteen asteeseen. Nykyinen ilmastopolitiikka on johtamassa 3,0–4,6 asteen lämpenemiseen. Kehittyneiden maiden pitäisi pudottaa päästöjään 35–55 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2030 ja kehitysmaiden olisi saatava päästöt pysymään korkeintaan nykyisellä tasolla.

Höhnen mukaan vuosi 2012 saattoi olla merkittävä käänne, sillä silloin uusiutuvien osuus uudesta sähköntuotantokapasiteetista nousi yli puoleen.

”Vaikka uusiutuvien lisäämisen päästövähennykset ovat yhä pienemmät kuin hiilen käytön ja energiankulutuksen kasvun aiheuttamat päästöt, tämä voi olla alku uudelle merkittävälle trendille, joka tasoittaa tietä hiilettömään energiasektoriin”, Höhne sanoo.

Energiankulutuksen kasvu aiheuttaa valtavat paineet energiantuotannon kehittämiselle jo ilman ilmastomuutoksen haasteita. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi tiistaina, että energiasektorille tarvitaan jopa 48 biljoonan dollarin investoinnit vuoteen 2035 mennessä, jotta energian kasvava kysyntä saadaan tyydytettyä.

Sen arvion mukaan energian tuotantoon käytettävät investoinnit on saatava vuosittaisesta 1 600 miljardista noin 2 000 miljardiin. Energiatehokkuuteen käytetään nykyisin 130 miljardia dollaria vuodessa, kun tarve vuoteen 2035 mennessä olisi 550 miljardia.

yhdysvallat  päästöt 
Viite