Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Bill Whittaker / Wikimedia (CC-BY-SA)

Maissisadonkorjuu.
Maissia kansalle. Iowa ja Illinois tuottavat kolmanneksen Yhdysvaltain maissista ja soijasta.Bill Whittaker / Wikimedia (CC-BY-SA)

Maissia kansalle. Iowa ja Illinois tuottavat kolmanneksen Yhdysvaltain maissista ja soijasta.

Yhdysvaltain vilja-aitta huolestui ilmastonmuutoksesta

20.11.2012 9.02

Lasse Leipola

Ilmastonmuutos huolestuttaa tiedemiehiä Iowassa, jossa tuottetaan enemmän maissia ja soijapapuja kuin missään muussa Yhdysvaltain osavaltiossa.

Eilen maanantaina julkaistussa kannanotossa todetaan, että tämän vuoden kuivakausi, joka leikkasi osavaltion viljatuotantoa, ei ole suoraan yhdistettävissä ilmastonmuutokseen, mutta ilmastonmuutoksen myötä kuivakaudet ja tulvat tulevat yleistymään.

”Lämpimämmässä ilmastossa vetisistä vuosista tulee vetisempiä ja kuivista vuosista kuivempia. Ja kuivat vuodet ovat aiempaa kuumempia – näin kävi tänä vuonna”, Iowan osavaltion yliopiston ilmastotieteen ohjelman apulaisprofessori Chris Anderson sanoo Iowa Environmental Focus -sivustolla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kuivuus leikkasi Iowan maissituotantoa 19 prosenttia ja soijatuotantoa 14 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Ilmastonmuutos on aiheuttanut huolta Iowassa jo ennen kesän kuivuutta. Viime huhtikuussa joukko iowalaisia piispoja ja pappeja julkaisi kannanoton, jossa nostettiin ilmastonmuutos nykymaailman suurimmaksi haasteeksi. He korostivat, että ongelman maailmanlaajuisen luonteen vuoksi toimia tarvitaan paitsi paikallisesti myös osavaltio- ja liittovaltiotasolla.

”Me kutsumme kaikki uskovaiset näyttämään tietä tässä asiassa ja toimimaan yhteisen edun puolesta”, kannanotossa todetaan.

ilmastonmuutos  maatalous 
Viite