Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

pilvet
Tupruttelu jatkukoon. Hiileen ja öljyyn perustuva energiantuotanto näyttää jatkuvan Yhdysvalloissa entiseen malliin.

Tupruttelu jatkukoon. Hiileen ja öljyyn perustuva energiantuotanto näyttää jatkuvan Yhdysvalloissa entiseen malliin.

Yhdysvaltojen demokraatit jäivät nuolemaan näppejään päästökiistassa

23.7.2010 10.40

Saija Räsänen

Yhdysvaltojen senaatin demokraattijohtajat joutuivat eilen torstaina hyvästelemään ehdotuksensa rajoittaa kasvihuonekaasupäästöjä osana laajempaa energiapakettia. Ehdotus olisi tehnyt fossiilisten polttoaineiden tuotannosta kalliimpaa suhteessa uusiutuvaan energiaan. Asiasta kertoo The Wall Street Journal.

Päätös on takaisku presidentti Barack Obaman kunnianhimoiselle tavoitteelle muuttaa maansa energiantuotantoa ja kulutusta.

Demokraattijohtaja Harry Reid ei torstaina suostunut pitämään Obaman ideaa päästöjen vähentämisestä kuolleena ja kuopattuna. Epäselvää kuitenkin on, milloin sitovaa lainsäädäntöä kasvihuonekaasujen vähentämisestä saataisiin aikaan.

Perääntyminen lakiehdotuksessa tarkoittaa uusiutuvan energian rakentajille sitä, että niiden on mietittävä uudelleen, kuinka kauan menee, ennen kuin uusiutuvat vaihtoehdot voivat kilpailla hinnalla fossiilisten polttoaineiden kanssa.

Alkuperäisen hankkeen puolustajien mukaan hiileen tai öljyyn perustuvan energiantuotannon muuttaminen kalliimmaksi rohkaisisi sijoittamaan uuteen vihreään teknologiaan. Lisäksi riippuvaisuus ulkomailta tuodusta öljystä vähenisi.

Vastustajien mielestä hiilidioksidipäästöistä laskuttaminen kostautuisi kansalaisille korkeampina  sähkölaskuina. He myös pelkäävät Yhdysvaltojen häviävän energiakilpailussa Kiinalle, joka ei ole luvannut rajoittaa kasvihuonepäästöjään.

Reidin mukaan demokraatit ajavat jatkossa rajoitetumpaa energialainsäädäntöä, joka pakottaisi öljy-yhtiö BP:n kantamaan vastuunsa Meksikonlahden öljyvuodosta ja joka kannustaisi luonnonkaasulla toimivien kulkuvälineiden tuotantoon. Demokraatit haluavat myös tukea rahallisesti luonnonsuojelua maalla ja merellä.

päästöt 
Viite