Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

YK suunnittelee sääntömuutosta – toivo ilmastosopimuksesta syttyi

23.7.2010 13.27

Saija Räsänen

Ilmastosta huolta kantavat saivat helpottua keskiviikkona, kun YK kertoi suunnittelevansa muutoksia päätöksentekojärjestelmäänsä.

Tarkoitus on pelastaa kansainväliset ilmastoneuvottelut, jotka viime joulukuussa päätyivät umpikujaan Kööpenhaminassa. Asiasta kertoo Guardian.

YK:n suunnitelmien mukaan maat voitaisiin jatkossa pakottaa hyväksymään enemmistön tekemät päätökset. Nykymallissa päätöksentekoon tarvitaan kaikkien maiden yksimielinen hyväksyntä.

Uudistus antaa ilmastoväelle toivoa siitä, että ensi marraskuussa Meksikossa pidettävissä neuvotteluissa päästäisiin kansainväliseen sopimukseen kasvihuonekaasujen vähentämisestä.

"Tämä näyttää, että YK tajuaa, että olemme ajautuneet lähes täydelliseen umpikujaan ja että nykyprosessi ei toimi eikä auta. Viralliset neuvottelut eivät liiku nyt mihinkään", sanoo Mark Lynas, joka avusti Malediivien hallitusta Kööpenhaminassa joulukuussa.

Uudistusehdotuksen toteutuessa päätökset tehtäisiin YK:ssa neljän viidesosan enemmistöllä, kun kaikki keinot kompromissin saavuttamiseksi olisivat epäonnistuneet.

Lynas arvelee, että uudistusehdotus herättää närää rikkaiden ja köyhien maiden välillä.

"Venezuelan, Bolivian ja Kuuban kaltaiset maat väittävät luultavasti tuntevansa itsensä sivuutetuiksi, jos sääntöjä muutetaan näin. Mutta ydinkysymys on, hyväksyvätkö Yhdysvallat ja Kiina sääntömuutoksen, koska maailma ei muutu ilman niitä", Lynas sanoo.




Viite