Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

YK uskoo maahanmuuttajien piristävän taloutta

8.10.2009 10.00

Noora Jussila

Maahanmuuttajat edistävät uuden kotimaansa taloudellista kehitystä ja työllisyyttä, väitetään YK:n kehitysohjelma UNDP:n uudessa Inhimillisen kehityksen raportissa.

"Raportti osoittaa, että siirtolaisuudesta hyötyvät maahanmuuttajien ja heidän perheidensä lisäksi sekä uusi että vanha kotimaa", sanoo Eva Jespersen, UNDP:n Inhimillisen kehityksen raporteista vastaavan tutkimusyksikön varajohtaja.

Raportin mukaan siirtolaiset edistävät uuden kotimaansa taloudellista tuotantoa ilman, että paikalliselle väestölle syntyy heistä juuri lainkaan kustannuksia.

"Kun siirtolaiset hankkivat etenemiseen tarvittavat kieli- ja työtaidot, monet heistä kotoutuvat ongelmitta. Nykypäivänä siirtolaisuudesta johtuvat pelot ja uhat ovat siksi yhtä perusteettomia kuin ne, joita esiintyi 1900-luvun alun Amerikassa irlantilaisten suhteen", raportissa sanotaan.

Raportin mukaan maahanmuuttaja saavat samalla itse mahdollisuuden parempaa elämään ja pystyvät vaikuttamaan elinolojen kohentumiseen myös kotimaassaan.

Valtioiden rajat ylittäviä siirtolaisia on 214 miljoonaa. Heistä 37 prosenttia muuttaa kehitysmaasta kehittyneeseen maahan. Suurempi osa muuttaa kehitysmaasta toiseen. Raportin mukaan valtioiden rajat ylittävien siirtolaisten määrä on pysynyt vakaana viimeisen 25 vuoden ajan.

"Siirtolaisuus voi toimia myönteisenä muutosvoimana ja edistää inhimillistä kehitystä. Tämä kuitenkin edellyttää edistyksellistä politiikkaa ja sääntöjä, jotka helpottavat laillista maahanmuuttoa", Jespersen sanoo.

Siirtolaisten kotimaahan lähettämät rahavirrat ovat suurempia kuin virallinen kehitysapu. Nämä rahavirrat eivät kuitenkaan raportin mukaan korvaa kansainvälistä kehitysyhteistyötä, sillä ne eivät tavoita kaikkein köyhintä väestöä tai tue peruspalveluita.

 

 

maahanmuutto 




Viite