Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viherpisteet. Vihreä Lanka arvioi uusien meppien lupauksien vihreyttä jutussa mainittujen kriteerien perusteella.

Viherpisteet. Vihreä Lanka arvioi uusien meppien lupauksien vihreyttä jutussa mainittujen kriteerien perusteella.

Yksi nolla, kolme kymppiä – näin vihreitä olivat meppien vaalilupaukset

28.5.2014 13.22

Lasse Leipola

Sunnuntaina Euroopan parlamenttiin valitut 13 meppiä olivat Helsingin Sanomien vaalikoneessa liikuttavan yksimielisiä siitä, että ”päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista”.

Eroja alkaa kuitenkin löytyä, kun kysytään, pitäisikö ympäristöasiat talouskasvun ja työpaikkojen edelle. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja demarien Miapetra Kumpula-Natri ovat selvimmin talouden puolella, kun taas kokoomuksen Sirpa Pietikäinen ja vihreiden Heidi Hautala pitävät ympäristön puolta.

Uusiutuvan energian tavoitetta kannattavat erityisesti niin ikään Hautala ja Pietikäinen sekä maaseudun biovoimaloita ilmastonmuutosta enemmän ajatteleva keskustalaiskolmikko Anneli Jäätteenmäki, Olli Rehn ja Paavo Väyrynen.

Väyrynen on joukon ainoa, joka asettaa itsensä selvästi geenimuunneltujen ruokakasvien vapauttamisen kannalle. Tiukimmin gmo-viljelyä vastustavat ympäristöasioissa identtisesti vastanneiden Hautalan ja Pietikäisen lisäksi vasemmiston Merja Kyllönen ja rkp:n Nils Torvalds sekä keskustan Jäätteenmäki.

Ympäristöjärjestöjen sitoumuksia ovat allekirjoittaneet ahkerimmin Hautala, Kyllönen ja Pietikäinen, joiden nimi löytyy SLL:n, WWF:n ja Animalian sitoumuksista. Demarien Liisa Jaakonsaarelta on jäänyt luonnonvarojen rajallisuutta korostava WWF väliin. Ainoastaan yhden sitoumuksen ovat allekirjoittaneet Jäätteenmäki (SLL), Kumpula-Natri (WWF) ja kokoomuksen Henna Virkkunen (Animalia).

Myös maahanmuutto jakaa meppijoukkoa. Halla-aho haluaa rajoittaa tiukimmin unionin alueelle suuntautuvaa maahanmuuttoa, mutta puoluetoveri Sampo Terho sekä keskustan Väyrynen ja demarien Kumpula-Natri seuraavat heti vanavedessä. Mepeistä kaikki muut paitsi Halla-aho, Jäätteenmäki ja Terho olisivat valmiita ottamaan vastaanottokeskuksen kotikuntaansa, jos valtio sitä tarjoaisi.

Samaa sukupuolta olevien yhtäläisiä oikeuksia kannattavat kaikki muut paitsi Halla-aho, Terho, Väyrynen ja Jäätteenmäki. Setan kansainvälisen kattojärjestön ILGA-Europen sitoumuksen ovat puolestaan allekirjoittaneet Hautala, Jaakonsaari, Kumpula-Natri, Kyllönen ja Pietikäinen.

eurovaalit 
Viite