Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Robert A. Rohde / Wikimedia (CC-BY-SA)

Graafi.
Kaikkien aikojen piikki? Ilmakehässä on nyt enemmän hiilidioksidia kuin satoihintuhansiin vuosiin. Ainoastaan ennen nykyihmisen syntyä, miljoonia vuosia sitten ilmakehässä oli enemmän hiilidioksidia.Robert A. Rohde / Wikimedia (CC-BY-SA)

Kaikkien aikojen piikki? Ilmakehässä on nyt enemmän hiilidioksidia kuin satoihintuhansiin vuosiin. Ainoastaan ennen nykyihmisen syntyä, miljoonia vuosia sitten ilmakehässä oli enemmän hiilidioksidia.

Yksikään ihminen ei ole hengittänyt näin hiilidioksidipitoista ulkoilmaa

21.11.2012 10.20

Lasse Leipola

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus saavutti viime vuonna uuden ennätyksensä.

Kansainvälisen ilmatieteenjärjestön WMO:n mukaan pitoisuus oli viime vuonna keskimäärin 390,9 miljoonasosaa, mikä on noin 40 prosenttia enemmän kuin teollistumisen alkaessa. Näin paljoa hiilidioksidia ei ole ollut ilmakehässä satoihintuhansiin vuosiin.

Hiilidioksidin määrä ilmakehässä tosin vaihtelee vuodenajoittain. Viime keväänä mitattu hetkellinen huippuarvo ylitti jopa 400 miljoonasosan rajan.

Vuodesta 1750 lähtien ihmiskunta on tuottanut ilmakehään 375 miljardia tonnia hiilidioksidia. WMO:n mukaan tästä määrästä noin puolet on yhä ilmakehässä ja puolet on sitoutunut meriin ja maanpäälliseen luontoon.

”Tähän asti hiilinielut ovat imeneet lähes puolet ihmisen tuottamasta hiilidioksidista, mutta tämä ei välttämättä jatku tulevaisuudessa. Olemme jo nähneet, että meret happamoituvat niihin sitoutuneen hiilidioksidin vuoksi, millä voi olla vaikutuksia merenalaiseen ruokaketjuun ja koralliriuttoihin”, varoittaa johtaja Michel Jarraud WMO:n tiedotteessa.

Myös muiden kasvihuonekaasujen määrä on noussut huomattavasti: metaania on 159 prosenttia enemmän kuin teollistumisen alkaessa ja typenoksidejakin 20 prosenttia enemmän.
Viite