Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Meressä.
Upoksissa. Meret kärsivät ilmastonmuutoksesta.SXC

Upoksissa. Meret kärsivät ilmastonmuutoksesta.

Yksikään meren nurkka ei säästy ilmastonmuutokselta

16.10.2013 9.41

Lasse Leipola

Ilmastonmuutos vaikuttaa maailman meriin todella laajasti, arvioi tuore suurtutkimus. Aiemmissa tutkimuksissa on keskitytty meren lämpenemisen ja happamoitumisen arvioimiseen, mutta nyt 28-henkinen kansainvälinen tutkijaryhmä on selvittänyt muutoksien biologisia ja sosiaalisia seurauksia.

”Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat näkymään kaikkialla merenpinnasta aina pohjalle saakka. On todella pelottavaa ajatella, kuin valtavia nämä vaikutukset ovat. Tämä on perintö, jota ihmiskunta ei saa jättää huomioimatta”, tutkija Andrew K. Sweetman sanoo Havaijin Mänoa-yliopiston tiedotteessa.

Muutoksien vaikutukset ulottuvat merieliöitä pidemmälle, sillä 470–870 miljoonaa ihmistä hankkii ruokansa tai elinkeinonsa maailman meristä.

”Edes positiiviselta vaikuttavat muutokset korkeilla leveyspiireillä eivät välttämättä ole hyödyksi. Vieraslajeja on jo siirtynyt näille alueille meren olosuhteiden muuttumisen vuoksi, ja ne uhkaavat paikallisia lajeja ja niistä riippuvaisia ihmisiä”, sanoo tutkimukseen osallistunut tutkija Chih-Lin Wei kanadalaisesta Memorial University of Newfoundlandista.

PLOS Biology -tiedejulkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan valtamerten yläosat lämpenevät 1,2–2,6 astetta, happipitoisuus laskee 2–4 prosenttia, pH-arvot laskevat 0,15–0,31 yksikköä ja planktontuotanto pienenee 4–10 prosenttia. Kaikkein pienimmät muutokset kohdistuvat kaikkein herkimpiin paikkoihin eli merten syväteisiin.

”Monet syvänmeren ekosysteemeistä ovat niin vakaita, että pienimmätkin muutokset lämpötilassa, happipitoisuudessa ja pH-arvoissa voi heikentää eliöyhteisöjä. Tämä on kasvava huoli, kun ihmiset käyttävät yhä enemmän luonnonvaroja ja aiheuttavat aiempaa enemmän häiriöitä merten syvänteisiin”, sanoo tutkija Lisa Levin, joka työskentelee professorina merentutkimukseen erikoistuneessa yhdysvaltalaisessa Scripps-instituutissa.

ilmastonmuutos  meret 


Lisää aiheesta:



Viite