Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yle-pomo: Lautakasajupakka ei vie terää vaalitenteiltä

28.3.2011 12.00

Jukka Vahti

Yleisradion ja keskustan välejä kuluneella vaalikaudella hiertänyt lautakasakohu ei vaikuta Ylen vaalitenttien journalistiseen linjaan.

Näin vakuuttaa Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmien johtaja Atte Jääskeläinen, jonka mukaan Ylen vaaliohjelmat keskittyvät tällä kertaa viihdyttämisen sijaan asiaan.

Ylen ajankohtaistoimituksen Silminnäkijä-ohjelma kertoi syyskuussa 2009, että ex-pääministeri Matti Vanhanen (kesk) olisi saanut talonrakennustyömaalleen puuta rakennusfirmalta, joka oli urakoinut kerrostaloja myös Vanhasen aiemmin johtamalle Nuorisosäätiölle.

Kohun on arvioitu osaltaan vaikuttaneen Vanhasen eroon pääministerin paikalta.

Ilmaan jääneet syytökset saivat keskustalaiset vaatimaan Yleä tilille syytöksistä. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli vaati jopa Ylen tuolloisen puheenjohtajan Mikael Jungnerin eroa. Tapaus jätti erityisesti keskustalaisille paljon hampaankoloon Yleisradioa vastaan.

Puolueet päättävät Yleisradion rahoituksesta, ja yhtiön rahoitusmallista saatetaan tehdä linjauksia jo kevään hallitusneuvotteluissa.

Vihreän Langan tietojen mukaan osa yleläisistäkin epäilee, että vaaliohjelmien kriittisyyttä annostellaan nyt aiempaa säästeliäämmin viime vuosien kähinöiden vuoksi.

Jääskeläisen mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Hän kuitenkin myöntää, että vaaliohjelmia ei nyt rakenneta pelkästään toimittajien kriittisten kysymysten varaan.

”Ei ole pelkästään toimittajien tehtävä esittää kriittisiä kysymyksiä, vaan kyllä myös poliitikot kritisoivat toisiaan varsinkin vaalikampanjoiden aikana. Toki tehtävämme on esittää myös sellaisia inhottavia kysymyksiä, jotka ovat oleellisia politiikan kannalta. Menneillä keskusteluilla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä siihen, miten vaaliohjelmat on rakennettu tai mitä linjoja on valittu”, Jääskeläinen vakuuttaa.

Lue Vihreän Langan reportaasi television poliitikkohaastattelujen muutoksesta alla olevasta linkistä.

media  vaalirahoitus 


Lisää aiheesta:Viite