Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yli 3000 suomalaista höykytti ydinvoimaa mielenosoituksessa

8.5.2010 16.23

Jenni Leukumaavaara

Poliisin arvion mukaan noin 3000 kansalaista oli häätämässä ydinvoimaa historiaan Helsingissä lauantai-iltapäivänä.

Edustettuina olivat esimerkiksi Simo, Kemi ja Pyhäjoki, eli Fennovoiman mahdollisten sijoituspaikat, sekä Pohjois-Karjalan uraanialueet. Kauimmaiset mielenosoittajat tulivat Rovaniemeltä.

Kulkueessa näkyi rastoja ja tyylikkäitä silmälasipokia, mutta myös kokoomuksen kannattajiksi tunnustautuvia vanhempia kansalaisia.

Myös vihreät oli puolueen voimin mukana mielenosoituksessa, puoluebanderollien alla kulki 100-150 ihmistä. Tilanne on erikoinen, sillä vihreät osoitti mieltään sitä samaista hallitusta vastaan, jossa he itse istuvat.

Vihreät on kuitenkin koko ajan vedonnut hallitusneuvotteluissa tekemäänsä sopimukseen, jonka mukaan puolue saa toimia periaatteensa mukaan ydinvoimapäätökseen asti.

Mielenosoitukseen puolue oli tyytyväinen.

"Mielenosoitus meni yläkanttiin. Väkeä oli hyvin ja tunnelma korkealla", arvioi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö tuoreeltaan mielenosoituksen jälkeen.

Teollisuusministeri Mauri Pekkarisen tsoukkipuheet ydinvoimalupien määrästä olivat hyvin kansalaisten muistissa.

"Mauri on tsoukki, eikä meitä naurata! Jyrki on tsoukki, eikä meitä naurata!" kuuluivat huudot.

Pekkarista huudeltiin eduskuntatalon pihalla myös tulemaan ikkunaan, "täällä huutaa kansa".

Kansanedustajista puhumassa olivat Tuomo Puumala (kesk), Erkki Tuomioja (sd), Christina Gestrin (rkp), Paavo Arhinmäki (vas) ja vihreiden Anni Sinnemäki. He kaikki ilmoittivat äänestävänsä ydinvoimalupia vastaan.

Etenkin keskustan varapuheenjohtaja Tuomo Puumalan puhe sai mielenosoittajat hurraamaan, ja kansanedustajaa selvästi hymyilytti puoluetoveri Pekkarisen saamat tsoukkiterveiset.

Sinnemäki tervehti "poloista Onkalon kansaa, Suomen kansan enemmistöä".

"Kansanedustajat tarvitsevat tietysti faktoja päätöksensä tueksi, mutta ennen kaikkea he tarvitsevat uskallusta nähdä toisenlainen Suomi. Sellainen Suomi, joka on uusiutuvien energioiden kärkimaa. Teiltä he sitä rohkeutta saavat", Sinnemäki sanoi.

ydinvoima  mielenosoitus 
Viite