Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Kuvituskuva.
Antti-Juhani Johansson

Yliopistojen henkilökunta pantiin viralta

16.2.2010 14.36

Lasse Leipola

Oulussa on nyt tapahtumassa se, mitä yliopistopiireissä pelättiin, kun yliopistolakia uudistettiin. Oulun yliopistossa aloitettiin vastikään 1 600 henkilöä koskevat yt-neuvottelut, joilla pyritään paikkaamaan 8–9 miljoonan euron rahoitusvajetta.

”Olemme pelänneet, että virkasuhteiden muuttaminen työsuhteiksi helpottaa irtisanomisia ja se on nähtävissä nyt Oulussa”, sanoo tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala.

Hän muistuttaa, että säästökuurit kirpaisevat myös määräaikaisia, joiden työsopimuksia ei uudisteta.

Muutenkin liitossa on huolestuneena seurattu Oulun tapahtumia. Lakiuudistuksen tavoitteena oli hallinnon tehostaminen, jotta opetus- ja tutkimushenkilö voisivat keskittyä ydintehtäviinsä. Rantalan mukaan tältä ajatukselta on putoamassa pohja.

”Jos vähennykset kohdistuvat tukihenkilöstöön, kuten nyt vaikuttaa, tehtävät siirtyvät opetus- ja tutkimushenkilökunnalle. Kauniit puheet riittävästä perusrahoituksesta eivät ole toteutuneet”, Rantala sanoo.

Hänen mukaansa tieteentekijöiden liitossa pelätään, että Oulun tapahtumat leviävät myös muihin yliopistoihin.

”Oulun talousvaikeudet ovat tosin olleet tiedossa, joten siinä mielessä tämä ei ollut yllätys”, Rantala sanoo.

Hän arvioi, että Oulun yt-neuvottelujen taustalla vaikuttavat myös lakiuudistuksen myötä yliopistoille siirtyneet velvoitteet, kuten työnantaja- ja vakuutusmaksut.

koulutus  tutkimus  yliopistot 


Lisää aiheesta:Viite