Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satu Kosenius-Hänninen

Veli-Matti Kervinen.
Kysymyksiä. Veli-Matti Kermisen ryhmä vastasi 3 600 kysymykseen, jotka esitettiin IPCC-raportin yhdestä luvusta.Satu Kosenius-Hänninen

Kysymyksiä. Veli-Matti Kermisen ryhmä vastasi 3 600 kysymykseen, jotka esitettiin IPCC-raportin yhdestä luvusta.

Yllättääkö IPCC:n uusi raportti?

20.9.2013 8.16

Sammeli Heikkinen

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Veli-Matti Kerminen, olet yksi kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uuden raportin suomalaisista kirjoittajista. Ilmastonmuutoksen luonnontieteellisen taustaan keskittyvä raportti julkaistaan ensi viikolla. Tuoko raportti jotain yllättävää tietoa ilmastonmuutoksesta?

”Ei ainakaan asiantuntijalle. Kyse on asioiden tarkentumisesta. Tiedämme ilmastojärjestelmästä yhä enemmän ja pystymme ennustamaan tulevaa kehitystä paremmin.”

Uskotko, että IPCC:n raportilla on vaikutusta poliittiseen päätöksentekoon?

”Jos päättäjä puhuu tämän aihepiirin asioista, monesti hän viittaa IPCC:n raportteihin. Uskon kyllä, että päättäjät ottavat tämän tosissaan. Tiedeihmiset ainakin luottavat tähän hyvin paljon, vaikka tutkijoista vain pieni osa on sitä tekemässä.”

Ilmastonmuutos tuntuu jossain määrin pudonneen julkisuudesta. Skeptiset äänet pääsevät melko helposti esiin. Miksi?

”Kun ilmastonmuutoksen perusasiat on tiedetty yli 20 vuotta, suurta yleisöä ei välttämättä kauheasti kiinnosta, jos kerrotaan että merenpinta on noussut muutaman millimetrin. Skeptiset puheenvuorot nähdään helposti uutena ja mielenkiintoisena asiana.”

Miten raportin kirjoittajat valitaan?

”Halukkaita pyydetään hakemaan kirjoittajiksi. Silloinen työnantajani Ilmatieteen laitos ja monet työtoverit kannustivat minua hakemaan. Hakijoita oli käsittääkseni noin neljä viisi kertaa enemmän kuin kirjoittajiksi valittuja. Valinnat tehdään ensisijaisesti asiantuntemuksen perusteella. Sen jälkeen tosin otetaan huomioon maantieteellinen ja taloudellinen kattavuus. Näin varmistetaan, että mukana on tutkijoita myös köyhemmistä maista.”

Mitä raportin kirjoittaja käytännössä tekee?

”IPCC ei tee omaa tutkimusta, vaan kerää uusimman tiedon yhteen julkaisuun. Nyt ilmestyvässä raportin ykkösosassa on 14 lukua, joista jokaiseen haettiin kirjoittajaksi erikseen. Jakaannuimme pienryhmiin, joista jokaisella oli oma tehtävänsä. Suurin työ oli tutkimusten läpikäyminen.”

Luonnoksia kommentoivat eri vaiheissa sekä asiantuntijat että poliitikot. Miten kommentit huomioitiin?

”Keräsimme kommentit taulukko-ohjelmaan ja vastasimme jokaiseen kysymykseen erikseen. Meidän lukuumme tuli noin 1 600 kommenttia ensimmäisen luonnoskierroksen jälkeen ja yli 2 000 toisen kierroksen jälkeen. Kaikkiin on vastattu. Käsittääkseni kommentit ja vastaukset tulevat kaikki julkisiksi.”

ilmastonmuutos 




Viite