Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Sopuli.
Piilossa. Sopulikannan tiheys on ilmeisesti jäänyt oletettua pienemmäksi.Sammeli Heikkinen

Piilossa. Sopulikannan tiheys on ilmeisesti jäänyt oletettua pienemmäksi.

Yllätyskäänne syksyn sopulivaelluksessa

6.9.2011 14.28

Sammeli Heikkinen

Syksyn sopulivaellus näyttää hiljentyvän Lapissa juuri kun sen odotettiin olevan huipussaan. Sen sijaan muita myyriä on enemmän kuin vuosikymmeniin

"Tämä on mielenkiintoista, tämä on jotain aivan muuta kuin odotimme. Vaellus on vaimentunut elokuun lopun ja syyskuun alun aikana", Metsäntutkimuslaitoksen professori Heikki Henttonen pohtii sopulitilannetta.

Parhaillaan Pallaksella olevan Henttosen mukaan Pohjois-Lapista sekä Käsivarresta että Inarista tulleet tiedot ovat molemmat samansuuntaisia: Sopuleita on nyt liikkeellä vähemmän kuin vielä pari viikkoa sitten. Odotettua laajaa syysvaellusta siis ei näytä tulevan, jos tilanne ei jostain syystä muutu selvästi.

Kevätvaellus oli hyvin vilkas ja sen jäljiltä sopuleita oli eniten neljään vuosikymmeneen. Lisäksi alkukesästä näytti siltä, että paikoilleen asettuneet sopulit alkoivat lisääntyä reippaaseen tahtiin.

Henttosen mukaan sopuleita kyllä on maastossa, mutta vaelluksen vaisuus viittaa siihen, että niiden kanta ei ole niin tiheä kuin odotettiin.

Myyriä Lapissa sen sijaan on valtavasti, Henttosen mukaan kyseessä on hurjin myyrähuippuun kymmeniin vuosiin. Professori on kuitenkin varma, että myyräkanta romahtaa talvella. Hän uskoo, että samalla romahtaa myös sopulikanta.

luonto  Lappi  sopuli 
Viite