Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ympäristöliikkeen historia halutaan vinteiltä näyttelyyn

13.10.2010 13.35

Saija Räsänen

Työväenmuseo Werstas ja Suomen metsämuseo Lusto ovat aloittaneet hankkeen, jossa kerätään talteen aineistoja Suomen ympäristöliikkeen historiasta.

Näyttely avataan keväällä 2011 Lustossa ja vuonna 2012 Werstaalla, kun vihreä liike viettää 30-vuotispäiviään.

"Liike, joka huolehtii historiastaan, on vahvempi liike. Jos ympäristöjärjestöt haluavat pärjätä tulevaisuudessakin, ne tarvitsevat identiteetin", sanoo työväenmuseo Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio.

Kallion mukaan ympäristöliikkeen ongelma tulevaisuuteen keskittyvänä liikkeenä on se, etteivät sen toimijat aina näe historian arvoa. Aineistot lojuvat yksityishenkilöiden nurkissa ja vinteillä, järjestöjen aineistot on säilötty vielä huolettomammin.

"Nyt 60-luvulla syntyneet liikkeet ovat siinä tilassa, että aineistoa on vielä mahdollista kerätä, mutta ei enää kauan", Kallion sanoo.

Vastaavaa keräystä ei ole Suomessa aiemmin tehty. Museoita kiinnostavat ympäristönsuojelusta kertovat valokuvat, esineet, banderollit, asiakirjat ja muistitieto.

Suomalaisen ympäristöliikkeen juuret ulottuvat 1800-luvulle, kun päähuomio kiinnittyi luonnonpuistojen perustamiseen.

Nykyisen ympäristöliikkeen juuret voi ajoittaa 1960-luvulle, kun kansalaisyhteiskunta radikalisoitui yhden asian liikkeiden myötä. Käänteentekevänä on pidetty vuoden 1979 Koijärvi-liikettä.

historia 
Viite